
TasteAtlas wytypował najlepsze sery na świecie. Polski Bundz bardzo wysoko
TasteAtlas - brytyjski przewodnik kulinarny wybrał najlepsze sery. Jak się okazało, nie francuskie ale włoskie sery zajęły pierwsze miejsce na liście stu najlepszych w Europie i stu najlepszych na świecie. Co więcej, docenione zostały też polskie sery. Do pierwszej trzydziestki najlepszych w Europie zaklasyfikowała się Bryndza Podhalańska. A polski Bundz przegonił wszystkie francuskie i został uznany za 11. najlepszy na świecie.
W Europie wygrał Ricotta di Bufala Campana
Za najlepszy w Europie ser uznano Ricotta di Bufala Campana, który jest wytwarzany z mleka bawołów - zwierząt, które w XVI wieku dotarły na Półwysep Apeniński. Regionami jego produkcji są okolice Rzymu, Neapolu i Salermo.
"Ricotta di Bufala Campana różni się od innych serów ricotta kremową konsystencją, miękkością, kolorem i słodkim mlecznym aromatem" - argumentuje TasteAtlas, cytuje serwis InteriaBiznes.
Polskie sery: Bryndza Podhalańska i Bundz
Z kolei drugi najsmaczniejszy w Europie ser uznano tradycyjny, szwajcarski L'Etivaz. Wytwarzany jest latem, bo - jak twierdzą eksperci - tylko wtedy krowie mleko jest odpowiedniej jakości.
Trzecie miejsce przyznano dla Raclette de Savoie - jest to najwyżej oceniony francuski ser. Powstaje na wschodzie kraju, blisko granicy ze Szwajcarią. Jest wytwarzany od późnego średniowiecza, a jego receptury strzegą serowarze.
Trzeba zaznaczyć, że najlepiej ocenionym polskim serem w Europie jest Bryndza Podhalańska, która zajęła 24. miejsce w rankingu.
Parmezan najlepszy na świecie
W pierwszej dziesiątce najsmaczniejszych serów świata aż 8 to sery z Półwyspu Apenińskiego. Z kolei najlepszy na globie został uznany Parmigiano Reggiano, czyli słynny na całym świecie parmezan. Drugim, najsmaczniejszym ma być Gorgonzola Piccante, a trzecim - Burrata.
Na 11. miejscu znalazł się polski Bundz, a na 25. bliska krewna oscypka - Gołka. Dopiero 13. miejsce zajął ser z Francji - wytwarzany w Alpach Reblochon - informuje serwis InteriaBiznes.