To dzięki nim wzrasta apetyt

To dzięki nim wzrasta apetyt

Przez ostatni rok wiele się zmieniło. Restauratorzy chcąc dopasować się do potrzeb konsumentów oraz nowej sytuacji, wprowadzili zmiany. W restauracjach preferuje się płatności kartą, telefonem, ważne by unikać płatności gotówką. Wprowadzono też automaty ze środkami dezynfekującymi. Wszystko to dla bezpieczeństwa gości.

Szefowie kuchni trudzili się nad tworzeniem nowych smaków, nieustannie poszukiwali nowych, zdrowych składników i zmieniali sposób podawania swoich dań, aby pobudzać apetyty poprzez sam wygląd przysmaku.

Sześć najbardziej popularnych trendów tego roku:

Aktualnie żadna kuchnia nie może się obejść bez orzechów i nasion, roślinnych wegańskich smaków, owoców tropikalnych, karmelu, jagód i oczywiście pikantnych smaków. Jest to kwintesencja współczesnej kuchni.

Mieszanka studencka

Mieszanka studencka odgrywa ogromną rolę w kuchni, ale też ma wiele zalet, główną z nich to bardzo dobry wpływ na organizm. Co ciekawe właśnie podczas pandemii zaobserwowano wzrost sprzedaży przekąsek. To dobry zamiennik np. cukrów prostych znajdujących się w słodyczach.

Z racji tego, że trend na zdrowe przekąski i desery nie słabnie, orzechy i nasiona często stają się elementem przekąsek wytrawnych, jest to tak zwana - superżywność. Ludzie używają nasion kardamonu do curry, deserów czy dań mięsnych, ale także napojów, takich jak kawa czy herbata chai. Również orzechy laskowe czy migdały są gotowe na odgrywanie większej roli w świecie napojów i żywności.

Do najbardziej znanych orzechów należą:

  • Macadamia

Orzechy makadamia mają wysoką zawartość tłuszczu i mogą być spożywane surowe, jak i prażone. Pochodzą z Australii, ale jedzone i znane są na całym świecie.

  • Miłorząb

Miłorząb (znany jako ginnan) -  ma miękką  i lepką strukturę oraz lekko gorzki smak.

  • Orzechy brazylijskie

Dzięki swoim wielu korzyściom zdrowotnym, te orzechy uznawane są za superżywność. Pomimo swojej nazwy, najbardziej popularnym eksporterem orzechów brazylijskich jest Boliwia!

  • Pistacje

Najbardziej popularny gatunek pistacji z Grecji to Fystiki Aeginas. Te pistacje są kochane za swój aromat i smak.

  • Migdały

Migdały Marcona są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy i są dostępne w wersjach blanszowanej, smażonej czy prażonej.

Przyprawy korzenne, z czym je łączyć i jakie uwielbiają Polacy?

Wypowiadając słowa ?przyprawy korzenne? wszystkim przygodzą do głowy głównie dwa przykłady: cynamon oraz imbir.

Cały czas wzrasta popularność użycia imbiru w napojach i deserach. Nie zapominajmy także o cynamonie! Jest on ulubionym składnikiem Polaków w domowych kuchniach od wielu lat. Rozgrzewająca przyprawa, której używamy zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych, to podstawa w każdej kuchni.

Cytrusy

Cytrusy w każdej potrawie wprowadzają wyjątkowe orzeźwienie. Cytryny, pomarańcze, limonki, yuzu, klementynki, grejpfruty. Co ciekawe, istnieje ponad 100 różnych gatunków owoców cytrusowych! Owoce cytrusowe są jednym z najpopularniejszych smaków. Każde z nich charakteryzuje się dla siebie znanym smakiem, który można swobodnie wkomponować w różne receptury. 

Egzotyczny cytrus, który zwraca na siebie uwagę to yuzu. Owoc charakteryzuje się aromatycznym, cierpki i bardzo kwaśny. Owoc ma dość nietuzinkowy wygląd, jest żółtym owoc, głownie uprawiany w Japonii i Chinach. Zwany ?cudownym owocem? jest kluczowym składnikiem kuchni Japońskiej, ale rzadko jest spożywany samodzielnie, przeważnie pełni rolę dodatku.

Gdzie głównie występuje yuzu? Dostępny w formie herbat, przypraw, soków czy napojów. Ostatnio obserwowana jest wzmożona obecność yuzu w mediach społecznościowych. Słodki, kwiatowy i cierpki, owoc doskonale będzie prezentował się na talerzu.

Co ciekawe, owoce takie jak klementynki wspaniale pasują do słonych lub kremowych serów. Feta, mascarpone, ricotta, ser kozi. Słodycz i kwasowość owocu jest idealnym składkiem. Nawet, to niespotykane połączenie wygląda niesamowicie na desce serów!

Prawdopodobnie bardziej niż kiedykolwiek, Klienci będą zainteresowani i chętni do poszukiwań tropikalnych owoców, chociażby z racji chęci nadrobienia straconego czasu, pominięte wakacje czy niewykorzystane doświadczenia kulinarne. W ciągu ostatniego roku musieliśmy zmienić wiele z naszych planów, jesteśmy więc spragnieni nowych doświadczeń, poszukujemy bardziej egzotycznych i zaskakujących smaków.

Jest wiele przykładów tropikalnych smaków, jak na przykład mango, ananas, kokos, marakuja, karambola lub granat. To jedne z najlepszych egzotycznych owoców. Można je znaleźć w wielu częściach świata. Co ciekawe, często są one częścią lokalnych kultur. Przykładowo w Indiach, ale też innych krajach owocujących w koksy ? wykorzystywana jest niemal każda część kokosa i palmy kokosowej. Tak, więc owoc, skorupa, a nawet liście ? wszystko ma swoje przeznaczenie. Mimo wszystko najbardziej znanym owocem tropikalnym jest mango; cenione za swój smak oraz właściwości odżywczych.

Zrównoważone działania

Obecnie w wielu sektorach gospodarki podejmowane są działania na rzecz środowiska. Poza zaspokajaniem potrzeb zdrowotnych, firmy produkcyjne muszą zwracać także uwagę na zrównoważone źródła dostaw. Zrównoważone inicjatywy są obecnie niezbędne. Klienci poszukują balansu pomiędzy zdrowym stylem życia, a korzystnym wpływem na planetę. Konsumenci chcą świadomie podejmować decyzje, w ten sposób, żeby było to korzystne nie tylko dla organizmu , ale i dla środowiska.  W tym celu opierają się na kilku świadomych decyzjach:

  • Środowisko

Dobro zwierząt oraz zmniejszenie wpływu na klimat to kluczowe zagadnienia związane ze środowiskiem, na które konsumenci zwracają uwagę.

  • Zdrowie i wartości odżywcze

Wartości odżywcze są kluczową częścią zdrowia i rozwoju. Zdrowa dieta przez całe życie wspiera właściwy wzrost i pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała. Mleko i jogurty zawierają wysoką ilość protein, jednak istnieje wiele alternatyw bez nabiału.

  • Przystępne ceny

Białko roślinne takie jak soja czy orzechy jest idealną alternatywą, często tańszą od białka pochodzącego z mięsa czy nabiału.

  • Odkrywanie smaków

Żądni przygód klienci mogą teraz odkrywać nowe składniki oraz zupełnie nowe formy podania. Cały nowy świat możliwości.

Świeżość w kilku smakach

Świeże smaki są bardzo popularne, głównie gorącą porą, działają bardzo kojąco. Świeży, chłodzący efekt w potrawach jest obecnie w trendach, gdyż zapewnia pobudzenie i odświeżenie oraz dodatkowej energii, której tak potrzebujemy po czasie pandemii.

Głównie z takimi smakami kojarzy się mięta. To właśnie ona w różnych odmianach i inne smaki miętowe dodają niezrównanego orzeźwienia. Świeża mięta jest idealnym dodatkiem do wielu dań i warto mieć ją pod ręką. Dzięki swojemu czystemu, świeżemu smakowi i chłodzącemu efektowi, mięta jest idealnym wykończeniem zarówno dań pikantnych jak i słodkich, a także napojów.

Drugą orzeźwiającą rośliną jest eukaliptus. Jest idealnym dodatkiem chłodzącym do napojów gazowanych, kaw premium, soków i wielu więcej. Natomiast liście eukaliptusa dodają także nowego, odświeżającego smaku deserom.

Zielona moc

Owoce i warzywa są jednymi z najważniejszych składników zbilansowanej diety. Zawierają wiele ważnych minerałów i witamin. Co do zielonych owoców ? nie sposób pominąć ogórka, wbrew przekonaniom jest on zaliczany do grona owoców. Jest on popularnym składnikiem do wielu przepisów, świeże, niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze.

Zieloną popularnością może pochwalić się też arbuz. Posiada on dużo witamin wzmacniających odporność jak C i A. Arbuz jest doskonałym sposobem  na nawodnienie organizmu, ponieważ składa się w większości z wody (90%).

Pikantne i smacznie

Temperatura może zdecydowanie wzrosnąć, ponieważ konsumenci coraz częściej interesują się pikantnymi daniami. Sposobów na pikantne wydania jest wiele m.in. niektóre firmy urozmaicają wanilię o smak wiśni, cynamonu czy chili, by wzbogacić doznania smakowe.

Sławę zyskują papryczki jalapeno dzięki ich delikatnej pikantności. W porównaniu do innych papryczek, takich jak papryczki cayenne lub ghost pepper, których nie  zakupi się w tradycyjnych sklepach, jalapeno nie są bardzo ostre. Są jednak najpopularniejsze do dodawania daniom ostrości, przez co są uwielbiane za swoją uniwersalność.

Należy zwrócić uwagę, że rośnie jednak zainteresowanie innymi rodzajami chili, takimi jak aji amarillo, guajillo, habanero czy poblano, dodają one bowiem ostrości i głębi smaku.

Magiczny fiolet

Jagody są jednymi z najbardziej popularnych i najzdrowszych owoców na świecie. Mogą być wykorzystane przy tworzeniu tortów, sosów, dżemów czy lodów.

Poniżej 5 powodów dlaczego jagody należą do najzdrowszych owoców świata:

  • Posiadają wiele antyoksydantów

Jagody często są nazywane skarbami lata, ponieważ dostarczają antyoksydanty, takie jak kwas elagowy oraz resweratrol, które pomagają zwalczać choroby. Obok granatów, mówi się, że jagody, jeżyny i maliny zawierają najwyższy poziom antyoksydantów wśród popularnych owoców!

  • Wysoka zawartość błonnika

Różne rodzaje owoców jagodowych są dobrym źródłem błonnika. Redukują głód i poczucie sytości

  • Niezwykle odżywcze

Kolejnym powodem, dlaczego owoce jagodowe znajdują się wśród najzdrowszych owoców świata, jest ich niska kaloryczność połączona z wysoką odżywczością.

W szczególności truskawki zawierają dużo witaminy C. Jedna szklanka truskawek (150g) dostarcza 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C!43

  • Właściwości przeciwzapalne

Stan zapalny organizmu to środek ochrony przed infekcjami i urazami. Antyoksydanty zawarte w owocach jagodowych mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych.

  • Zdrowe dla serca

Owoce jagodowe mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, dlatego są przyjazne zdrowemu sercu.

Kwiatowy fiolet

Smaki kwiatowe, takie jak kwiat wiśni, hibiskus czy lawenda będą odgrywały kluczową rolę w nadchodzących latach. Konsumenci zwracają większą uwagę na zdrowie i dobre samopoczucie.

Karmel

Są smaki, które nigdy nie tracą na popularności. Są nimi na przykład smaki dzieciństwa, które w obecnych czasach cieszą się dużą popularnością i ten trend utrzymuje się już od wielu lat. Oferują one swego rodzaju ucieczkę i przypominają o pysznych daniach i profilach smakowych, które kojarzą się nam z samą przyjemnością i beztroską. Torty, wata cukrowa, karmel, masło orzechowe, to ich sława nigdy nie słabnie i daje możliwość tworzenia zupełnie nowych wariacji!

Czekoladowe szaleństwo

Czekolada jest ponadczasowym produktem. Jest dodatkiem oczywiście do deserów, chętnie zajadamy ją jako główny składnik przekąski, pojawia się też w duecie z ostrymi smakami i ma także zdrowotne właściwości. Czekolada wpływa też na poprawę nastroju. Czekolada wciąż pozostaje topowym smakiem w przekąskach, co popchnęło producentów i cukierników do przekształcania kakao w nowe formy i kategorie, by sprostać obecnym potrzebom.

Bez tych składników trudno się obejść w kuchni, warto więc próbować nowych połączeń i je modywikować!