Tomasz Rosa i Marita Skomska najlepsi podczas konkursu

Tomasz Rosa i Marita Skomska najlepsi podczas konkursu "Czas na rybę"

7 października 2018 podczas Konkursu "Czas na rybę" Szefowie Kuchni z Województwa Opolskiego walczyli o zwycięstwo, przygotowując potrawę z karpia. Obok ryby produktem obowiązkowym była również kasza gryczana. 

Jury w składzie: Marcin Soból - przewodniczący, Walentyna Jałocha, Krzysztof Malinowski, Michal Proc, Daniel Jakubiec, Dorota Koncewicz - burmistrz Niemodlina , Jakub Roszuk - Prezes RLGD "Opolszczyzna", Ryszard Konieczka (juror techniczny), Daniel Twardo (juror techniczny), Karol Kuc (juror techniczny)  wytypowało najlepszych, a wśród nich znaleźli się:

I miejsce  

Feldman-Restaurants Restauracja "Nad Stawem", w zespole: Tomasz Rosa, Marita Skomska
Potrawa: Smażony karp podany z uszkami z kaszą i grzybami  

II miejsce  

Bistro Finezja z Tułowic, w zespole: Kinga Galla, Joanna Gąsewicz

Potrawa: Faworki z karpia na plackach z kaszy gryczanej z sosem z grzybów leśnych i salsą z kaparów i marynowanej śliwki  

III miejsce   

Restauracja Bajka z Grodźca,  w zespole: Marcin Klich, Kevin Cwielong 
Potrawa: Smażony filet z karpia regionalnego podany z kaszą gryczaną, rodzynkami, orzechami laskowymi w sosie maślanym, pure jabłkowym i piklowaną dynią  

WYRÓŻNIENIA

- Restauracja Pasja w Hotel Spałka z Kluczborka,  w zespole: Mateusz Doskocz, Kamil Onyśków 
Wyróżnienie z potrawą Pulpety z karpia z pieczywem gryczanym   

- Restauracja Na Wyspie z Niemodlina, w zespole: Paweł Oleksa, Elżbieta Oleksa

Potrawa:  Karp z kaszą i jabłkiem