Tomasz Rosa i Marita Skomska najlepsi podczas konkursu "Czas na rybę"
7 października 2018 podczas Konkursu "Czas na rybę" Szefowie Kuchni z Województwa Opolskiego walczyli o zwycięstwo, przygotowując potrawę z karpia. Obok ryby produktem obowiązkowym była również kasza gryczana.
Jury w składzie: Marcin Soból - przewodniczący, Walentyna Jałocha, Krzysztof Malinowski, Michal Proc, Daniel Jakubiec, Dorota Koncewicz - burmistrz Niemodlina , Jakub Roszuk - Prezes RLGD "Opolszczyzna", Ryszard Konieczka (juror techniczny), Daniel Twardo (juror techniczny), Karol Kuc (juror techniczny) wytypowało najlepszych, a wśród nich znaleźli się:
I miejsce
Feldman-Restaurants Restauracja "Nad Stawem", w zespole: Tomasz Rosa, Marita Skomska
Potrawa: Smażony karp podany z uszkami z kaszą i grzybami
II miejsce
Bistro Finezja z Tułowic, w zespole: Kinga Galla, Joanna Gąsewicz
Potrawa: Faworki z karpia na plackach z kaszy gryczanej z sosem z grzybów leśnych i salsą z kaparów i marynowanej śliwki
III miejsce
Restauracja Bajka z Grodźca, w zespole: Marcin Klich, Kevin Cwielong
Potrawa: Smażony filet z karpia regionalnego podany z kaszą gryczaną, rodzynkami, orzechami laskowymi w sosie maślanym, pure jabłkowym i piklowaną dynią
WYRÓŻNIENIA
- Restauracja Pasja w Hotel Spałka z Kluczborka, w zespole: Mateusz Doskocz, Kamil Onyśków
Wyróżnienie z potrawą Pulpety z karpia z pieczywem gryczanym
- Restauracja Na Wyspie z Niemodlina, w zespole: Paweł Oleksa, Elżbieta Oleksa
Potrawa: Karp z kaszą i jabłkiem