
TRENDBOOK HORECA 2023 jest już dostępny!
Co zawiera Trendbook horeca? Jest to autorski zbiór najnowszych trendów, które zostały wybrane na podstawie dokładnego researchu oraz rozmów z szefami kuchni, właścicielami restauracji, specjalistami ds. marketingu, sommelierami - praktykami, przed którymi branża gastronomiczna nie ma tajemnic.
- Już po raz trzeci przygotowaliśmy tak różnorodną i obszerną publikację, jaką jest Trendbook horeca. Każda edycja cieszy się dużym zainteresowaniem wśród odbiorców. Zależy nam na tym, aby dzielić się najaktualniejszą wiedzą, którą pozyskujemy od specjalistów związanych z gastronomią. Stąd pomysł na stworzenie tego materiału. W jednym miejscu zebraliśmy najważniejsze trendy, prognozy oraz kierunki rozwoju branży horeca, w rezultacie powstało kompleksowe źródło najnowszych informacji - informuje Ewa Uniejewska, Manager ds. marketingu Bidfood Farutex.
5 rozdziałów = 5 zakresów tematycznych
Trendbook 2023 podzielono na pięć rozdziałów:
- POLITYKA (Napięcia i konflikty międzynarodowe);
- KLIMAT i jego zmiany;
- ZDROWIE (Wiek kryzysów zdrowotnych);
- CZŁOWIEK (Upodobania żywieniowe);
- TECHNOLOGIA (Transformacja technologiczna).
Trzeba mieć na uwadze, że poszczególne rozdziały odnoszą się do zachodzących na świecie mechanizmów, które mają wpływ na branżę horeca. Dlatego materiał dotyczy także trendów, które w 2023 roku będą szczególnie widoczne. Mowa m.in. o weganizmie i wegetarianizmie, comfort food, zero waste, wzrastającej popularność kuchni azjatyckich - a szczególnie koreańskiej, dark kitchen, regionalizm w kuchni oraz wiele innych.
Co więcej, publikacja zawiera wiele ciekawostek z kraju i ze świata, wywiady ze specjalistami oraz wypowiedzi ekspertów. Odpowiada na pytania, z którymi na co dzień mierzą się restauratorzy, m.in.
- Jak istotne jest precyzyjne liczenie food costu?
- W jaki sposób ograniczyć marnowanie żywności?
- Jak wyróżnić się spośród konkurencji?
- Czy warto wprowadzić kody QR zamiast tradycyjnej karty menu?
- Czy w kryzysie ograniczać wydatki na marketing? A może zupełnie odwrotnie?
Publikacja jest dostępna bezpłatnie: