Trendy kulinarne na 2023 rok

Trendy kulinarne na 2023 rok

Każdego roku pojawia się wiele nowych trendów kulinarnych. Możemy sobie dziś zadać pytanie, czy te z 2022 roku pójdą w zapomnienie, czy też nasilą się w 2023? A także jakie nowości przyniesie nam ten 2023 rok?

W ciągu minionych trzech lat najbardziej wpływowym narzędziem do kulinarnych trendów stał się serwis Tik-Tok, którego viralowe nagrania cieszą się ogromną popularnością. Tym sposobem w minionym roku ogromną sławę zyskały "deski masła" zdobione figami, świeżymi ziołami z solą morską i orzechami, ale też małe rybki, takie jak sardynki, które przewiduje się, że w 2023 roku zyskają na popularności i będą stanowiły coraz częstszy dodatek do pizzy, szakszuki czy makaronu. Dlatego warto śledzić tego typu media, które od jakiegoś czasu zaczynają kreować trendy kulinarne w bardzo szybki i prosty sposób oraz które mogą stać się inspiracją dla całej branży. Kolorem roku 2023, wybranym przez instytut Panteone to Viva, została magenta, dlatego możemy spodziewać się również kreacji dań z uwzględnieniem buraka czy malin. Przed Wami pięć najważniejszych trendów kulinarnych w 2023 roku.

Hedonizm kulinarny

Nie traktujemy jedzenia jako obowiązku, ale jako przyjemność towarzyszącą poszukiwaniu idealnego dania, które zaskoczy nas paletą smaków oraz umami. Będziemy szukali produktów sezonowych - w maju szparagów, a w późniejszych miesiącach będziemy czekali na przykład na kurki czy rydze. Hedonistyczne podejście do jedzenie będzie nas kierowało do wyboru produktów lepszej jakości, a co za tym idzie - droższych. W konsekwencji będziemy po nie rzadziej sięgali. Jeśli będziemy chcieli zjeść wołowinę, to wybierzemy tę lepszą. Jedzenie dla hedonistów to rozkosz sama w sobie, która potrzebuje wysokiej jakość produktów, dlatego wybierać będziemy produkty sezonowe, bo tylko wtedy mają one najlepszy smak. Dlatego współczesny hedonista nie będzie już utożsamiany niekiedy z egoistą kulinarnym. To ekologiczna i rozważna jednostka, która dba o dobro planety, czerpiąc przyjemność z jedzenia, którą może celebrować wśród grona znajomych.

Wegetarianizm, a może weganizm?

Z roku na rok kuchnia wegetariańska i wegańska rosną w siłę. Coraz większa liczba osób chętnie wybiera te dania z karty menu, czy też przygotowuje je w domu. Kierujemy się sezonowością, chęcią zjedzenia czegoś lżejszego, niezawierającego mięsa. Wegetarianizm staje się częścią naszej diety, ale nie rezygnujemy na stałe z mięsa. Wiele osób tylko chwilowo przechodzi na tę dietę, by oczyścić organizm, co jest efektem mody obecnej w ubiegłych latach. 

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ