
Trophée Mille Poland już wkrótce
Międzynarodowy konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych wkrótce odbędzie się w Polsce. Jest to z pewnością bardzo dobra wiadomość dla młodych i utalentowanych adeptów sztuki kulinarnej. Będzie to pierwszy raz, gdy w Polsce odbędzie się krajowa selekcja do międzynarodowego konkursu dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland.
Czym jest Trophée Mille? Pierwszym konkursem kulinarno-cukierniczym dla uczniów szkół gastronomicznych w Polsce, który posiada zasięg międzynarodowy. Zwycięska drużyna będzie miała możliwość wyjechania do Reims we Francji w roli reprezentanta Polski na międzynarodowej arenie kulinarnej. Celem tego konkursu jest wzmocnienie talentów i motywacji uczniów szkół gastronomicznych, pasjonujących się gotowaniem. Jest to również okazja do przekazywania wiedzy i doświadczenia przez najlepszych szefów kuchni.
- Bardzo się cieszę, że nasza agencja Smarten PR została oficjalnym przedstawicielem międzynarodowego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych, który jest kolejnym elementem w portfolio naszej firmy, zaraz obok prestiżowego konkursu dla profesjonalistów, który mamy przyjemność organizować. Konkurs Trophée Mille jest prestiżowym wydarzeniem dla uczniów w Polsce, które mam nadzieję wskaże kierunek i będzie swojego rodzaju drogowskazem dla młodego pokolenia, które swoją przyszłość wiąże z gastronomią. Dzisiaj młodzi ludzie potrzebują wsparcia i motywacji w dążeniu do celu oraz autorytetów w swojej dziedzinie, a tu ich z pewnością nie zabraknie. Należy podkreślić, że konkurs nie tylko wspiera uczniów, ale niezwykle motywuje do samorozwoju również nauczycieli szkół gastronomicznych, dla których z pewnością będzie nobilitujące przygotowanie młodzieży do tej rangi wydarzenia - powiedziała Dorota Karwacka, project manager Trophée Mille Polska.
Polskie eliminacje odbędą się 10 listopada 2023 roku w czasie Targów HORECA w Krakowie. Czas przygotowań będzie szansą do zmotywowania młodego pokolenia do rozwoju osobistego, podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju ich ambicji.
W polskim finale rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski, którzy w preselekcji zostaną do niego zakwalifikowani. Do konkursu zgłaszane są zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia oraz nauczyciela, który występuje w roli trenera. Każdy z zespołu w dniu Finału międzynarodowego tj. marzec 2024 nie mogą mieć ukończonych 25 lat.
W jury konkursu zasiądą najlepsi polscy szefowie kuchni i cukierni, na czele z chefem Philippem Mille - założycielem i pomysłodawcą konkursu, którego restauracja znajduje się w samym sercu Szampanii i posiada dwie gwiazdki Michelin.