Trwa festiwal Celebracje & Degustacje

Trwa festiwal Celebracje & Degustacje

W Trójmieście ruszyła pierwsza edycja Festiwalu Celebracje & Degustacje a już 26 października, w Krakowie odbędzie się kolejna konferencja MADE For Restaurant. Nadrzędnym celem wydarzenia jest przypomnienie o społecznej i integracyjnej roli stołu.

Stół to symbol dialogu, doświadczeń smakowych, przyjemności. W okresie pandemii niestety nie było możliwe korzystanie z tej formy spędzania czasu. Emocji, które towarzyszą spożywania dań w restauracji, nie da się zastąpić niczym innym, dlatego zorganizowano festiwal, który ma wesprzeć miejską gastronomię po trudnych miesiącach lockdownu.

Pierwsza edycja Festiwalu wystartowała w Trójmieście 11 października i potrwa do końca miesiąca. Z  kolei w lutym 2022 festiwal kulinarny odbywać się będzie w Krakowie i w Warszawie. Na gości będzie czekać menu degustacyjne w wersji klasycznej oraz wegetariańskiej, w którego skład wchodzi przystawka, danie główne, deser oraz niespodzianki, takie jak deska serów, wino czy ryby i owoce morza.

Dodatkowo 26 października w Krakowie odbędzie się konferencja z udziałem przedstawicieli branży. Wydarzenie to zostanie podzielone na trzy części - naukową, biznesową i kulinarną. Celem konferencji jest pogłębienie wiedzy uczestników na temat zrównoważonych kierunków rozwoju gastronomii i wynikających z nich realnych korzyści, a także  z zakresu efektywnego zarządzania zespołem i ograniczenia marnotrawienia żywności.

Na scenie stanie dziesięciu restauratorów wyróżniających się walecznością, przedsiębiorczością i pomysłowością. Spośród nich zostanie wybrany TOP KREATOR, który otrzyma stypendium biznesowe.

Dla właścicieli i pracowników restauracji udział w konferencji jest bezpłatny po wcześniejszej rejestracji, konferencja odbędzie w formie hybrydowej  i będzie również transmitowana online.