Trwa Kulinarny Rajd Mistrzów!

Trwa Kulinarny Rajd Mistrzów!

Dzisiaj, 28 października poznamy zwycięzców jubileuszowej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Konkurs kolejny raz odbywa się we Wrocławiu. Kto walczy o nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski i jakie dania muszą przygotować drużyny?

W konkursie wystartowały cztery drużyny:

  • Jakub Podlewski i Mateusz Solecki (Hotel Altus Palace, Wrocław)
  • Patryk Nowak i Jerzy Kurzela (Restauracja Lumiere Hotel Edison, Baranowo)
  • Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski (Crowne Plaza Warszawa ? The HUB)
  • Dmytro Ostapyshen i Bartłomiej Błaszczyk (Uroczysko 7 Stawów, Gola Dzierżoniowska)

Jakie dania?

Na przekąskę przygotowują filet z sandacza oraz dowolny zestaw minimum trzech ziół, które są kojarzone z naszym krajem.  Z kolei jako danie zaserwują schab/comber cielęcy z/k (cielęcina mleczna) oraz owoc rokitnika i/lub dereń (dopuszczone są też owoce mrożone).

Dodać trzeba, że wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny. 

Skład jury

Nad przebiegiem konkursu czuwa jury: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski, a także Karol Okrasa, który będzie pełnił funkcję jurora prowadzącego.

Wyniki zostaną ogłoszone podczas wieczornej, uroczystej gali. Nagrodą w konkursie za zajęcie pierwszego miejsca jest 7000 zł, za drugie miejsce - 5000 zł, a 3000 zł za trzecie.

Zwycięzcy otrzymają także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którego finał odbędzie się 27-28 września 2023 roku podczas targów POLAGRA w Poznaniu.

Zdjęcia: Wojciech Harapkiewicz