
Trwa Kulinarny Rajd Mistrzów!
Dzisiaj, 28 października poznamy zwycięzców jubileuszowej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Konkurs kolejny raz odbywa się we Wrocławiu. Kto walczy o nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski i jakie dania muszą przygotować drużyny?
W konkursie wystartowały cztery drużyny:
- Jakub Podlewski i Mateusz Solecki (Hotel Altus Palace, Wrocław)
- Patryk Nowak i Jerzy Kurzela (Restauracja Lumiere Hotel Edison, Baranowo)
- Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski (Crowne Plaza Warszawa ? The HUB)
- Dmytro Ostapyshen i Bartłomiej Błaszczyk (Uroczysko 7 Stawów, Gola Dzierżoniowska)
Jakie dania?
Na przekąskę przygotowują filet z sandacza oraz dowolny zestaw minimum trzech ziół, które są kojarzone z naszym krajem. Z kolei jako danie zaserwują schab/comber cielęcy z/k (cielęcina mleczna) oraz owoc rokitnika i/lub dereń (dopuszczone są też owoce mrożone).
Dodać trzeba, że wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego muszą obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny.
Skład jury
Nad przebiegiem konkursu czuwa jury: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski, a także Karol Okrasa, który będzie pełnił funkcję jurora prowadzącego.
Wyniki zostaną ogłoszone podczas wieczornej, uroczystej gali. Nagrodą w konkursie za zajęcie pierwszego miejsca jest 7000 zł, za drugie miejsce - 5000 zł, a 3000 zł za trzecie.
Zwycięzcy otrzymają także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którego finał odbędzie się 27-28 września 2023 roku podczas targów POLAGRA w Poznaniu.
Zdjęcia: Wojciech Harapkiewicz