Trzecia edycja Szefa dla Młodych Talentów dobiegła końca

Trzecia edycja Szefa dla Młodych Talentów dobiegła końca

Dziewięć miesięcy i dziewięć spotkań edukacyjnych. Kolejna edycja programu Szef dla Młodych Talentów przyciągnęła ponad 1500 uczestników z całej Polski. Czas na jej podsumowanie.

Szef dla Młodych Talentów to jedyny program odpowiedzialności społecznej skierowany do szkół gastronomicznych, mający na celu wprowadzanie pozytywnych zmian w polskiej gastronomii. W jego ramach szkoły gastronomiczne integrowane są z sektorem HoReCa. Program wspiera też młodych adeptów sztuki kulinarnej, stwarzając im możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni.

W ciągu dziewięciu miesięcy, od października 2018 do czerwca 2019 roku, odbyło się dziewięć Mikserów Kulinarnych - bezpłatnych spotkań edukacyjnych dla uczniów szkół gastronomicznych - w których udział wzięło ponad 1500 uczestników z całej Polski. Dzięki warsztatom i pokazom kulinarnym, prezentacjom oraz prelekcjom mieli oni okazję rozwijać swoją wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności.

Trzecia edycja programu zainicjowała odsłonę wyjazdowych spotkań. Szef dla Młodych Talentów gościł w Krakowie, Łowiczu, Zakopanem, Olsztynie, a także pięciokrotnie w Warszawie.

- Zależy nam na dotarciu i kształceniu młodzieży w całej Polsce. Postanowiliśmy więc, że spotkania dla uczniów odbędą się nie tylko w warszawskiej Akademii Inspiracji MAKRO, ale również w niektórych szkołach na terenie kraju - mówi Jakub Matelski, koordynator programu Szef dla Młodych Talentów, wspieranego przez sieć hurtowni MAKRO.

Spośród najbardziej wyróżniających się uczestników Mikserów Kulinarnych wyłoniono trzech, którzy dołączyli do grona junior ambasadorów programu. Zostali nimi Joanna Wieczorek z Warszawy, Paweł Kosiorek z Łowicza i Krystian Sak z Trąbaczewa.

Tegoroczny Szef dla Młodych Talentów to również dwie edycje konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa, do udziału w których zaproszono szkoły gastronomiczne z całej Polski. Zakwalifikowane zespoły złożone z uczniów i nauczycieli miały za zadanie przygotować autorski przepis z wykorzystaniem m.in. produktów dostarczonych przez organizatora.

Jesienią 2019 roku rozpocznie się kolejna edycja spotkań z cyklu Szef dla Młodych Talentów. Do tej pory w ramach programu zorganizowano 27 wydarzeń, w których udział wzięło ponad 4600 uczestników.