
Trzecia polska restauracja z Gwiazdką Michelin!
Dzisiaj ogłoszono zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin "Main Cities of Europe 2020". Do grona lokali wyróżnionych dołączyła krakowska restauracja - Bottiglieria 1881.
Bottiglieria 1881 to pierwsza w historii restauracja w Krakowie z gwiazdką Michelin, gdzie pracuje szef kuchni Przemysław Klima. Dotychczasowe Gwiazdki Michelin przyznane kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro i Senses zostały utrzymane.
W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek);
- sztućce - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców);
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin.