Tytuł The Best Pizza Chef przyznany!

Tytuł The Best Pizza Chef przyznany!

25 czerwca 2025 roku w Mediolanie odbyła się trzecia edycja The Best Pizza Awards. Wydarzenie odbyło się w Spazio Antologico, East End Studios i zgromadziło ponad 500 gości z całego świata, w tym ponad 300 czołowych pizzaioli, dziennikarzy oraz innowatorów kulinarnych, by wspólnie celebrować tradycję, kreatywność i przyszłość pizzy.

Trzecia edycja wyróżniła najlepszych pizzaioli, celebrując ewolucję tego rzemiosła na skalę globalną. Lista Top 100 w tym roku ukazuje zasięg pizzy na świecie - uhonorowano szefów kuchni z ponad 30 krajów. Od Nowego Jorku i Tokio, aż po Delhi i Kopenhagę.

Na szczycie tegorocznego rankingu znalazła się trójka wizjonerskich szefów kuchni, których praca kształtuje przyszłość pizzy::

#1 Francesco Martucci - I Masanielli, Caserta, Włochy

Słynący z mistrzostwa w przygotowaniu ciasta i pionierskich technik, Martucci reinterpretuję tradycję z Caserty w nowoczesnym wydaniu, zdobywając najwyższe wyróżnienie roku 2025.

#2 Franco Pepe - Pepe in Grani, Caiazzo, Włochy

Pionier pizzy opartej na lokalnym terroir. Jego niezłomne przywiązanie do regionalnych składników i dziedzictwa przyniosło mu tytuł The Best Pizza Chef w latach 2021-2024 - i ponownie miejsce w światowej czołówce.

#3 Gabriele Bonci - Pizzarium, Rome, Włochy

Nazywany "Michałem Aniołem pizzy", Bonci swoim kreatywnym podejściem zrewolucjonizował rzymski styl pizzy al taglio na całym świecie.

Laureaci nagród specjalnych

Wyróżnieni zostali również szefowie kuchni, którzy osiągnęli wybitne rezultaty w konkretnych dziedzinach sztuki pizzy:

  • The Best Fried Pizza: Isabella De Cham, Isabella De Cham Pizza Fritta (Neapol, Włochy)
  • The Best Pizza NextGen: Eloi Torrent, Gasparic (Can Blanc, Hiszpania)
  • The Best Pastry Pizza: Pier Daniele Seu, TAC/Seu Pizza Illuminati (Rzym, Włochy)
  • The Best Food Art Pizza: Roberta Esposito, La Contrada (Aversa, Włochy)
  • The Best Science Pizza: Ciccio Vitiello, Cambia-menti (Caserta, Włochy)
  • The Best Pizza Margherita: Ciro Tutino, Bro. Ciro e Antonio Tutino (Neapol, Włochy)
  • The Best Pizza Experience: Daniele Cason, The Pizza Bar on 38th (Tokio, Japonia)
  • The Best Pizza Identity: Franco Pepe, Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy)
  • The Best Street Pizza: Massimo Laveglia, L?Industrie (Nowy Jork, USA)
  • The Best Pizza Icon: Gabriele Bonci, Pizzarium (Rzym, Włochy)
  • The Best Pizza Social Media: Javiera Contardo, DOU (Santiago de Chile, Chile)

W tegorocznym zestawieniu znalazła się także pizzeria z Polski! Na 97 miejscu w rankingu uplasowała się gliwicka restauracja Olio na czele z Kamilem Sohajko i Jackiem Plecinskim.

Pełna lista laureatów The Best Pizza Awards 2025 dostępna jest na stronie: thebestchefpizza.com

- Tegoroczna edycja The Best Pizza Awards uchwyciła prawdziwego ducha pizzy: ponadczasowego, a jednocześnie wciąż się rozwijającego; zakorzenionego w tradycji, a jednocześnie otwartego na nowe idee i innowacje. Mediolan okazał się idealnym miejscem dla tej globalnej celebracji - to miasto, które podobnie jak pizza, łączy historię z nowoczesnością. Obserwowanie pasji, oddania i kunsztu tak wielu utalentowanych pizzaioli było głęboko inspirujące. Jestem niezwykle dumny z tego, co nasza społeczność osiąga i jak te nagrody dają głos tym, którzy kształtują przyszłość pizzy na świecie - mówi Cristian Gadau, CEO The Best Pizza Awards i The Best Chef Awards.

Tak na zwycięstwo zareagował Francesco Martucci.

- Jestem głęboko zaszczycony i wdzięczny za to wyróżnienie. Dla mnie pizza to znacznie więcej niż jedzenie - to moja pasja, moje rzemiosło, moje życie i sposób wyrażania zarówno tradycji, jak i kreatywności. To most łączący historię z nowoczesnością, prostotę ze złożonością, to, co lokalne, z tym, co uniwersalne. Ta nagroda należy nie tylko do mnie, ale także do mojego niezwykłego zespołu, który każdego dnia dąży do doskonałości, oraz do wszystkich, którzy wierzą w przesuwanie granic możliwości pizzy z szacunkiem dla jej duszy. Jestem wdzięczny, że mogę być częścią tak wyjątkowej, globalnej społeczności - podkreśla Francesco Martucci, zwycięzca The Best Pizza Chef 2025.

Z kolei dyrektor The Best Pizza Awards zaznaczył, że wydarzenie zapewnia przestrzeń do inspiracji, a także okazję do nawiązania współpracy.

- Naszą wizją jest dalsze budowanie wiodącej na świecie platformy do uznania i świętowania rzemiosła, kultury i innowacji związanych z pizzą. Chcemy wspierać nowe pokolenie pizzaioli, promować zrównoważony rozwój w branży i tworzyć przestrzeń, w której zarówno uznani mistrzowie, jak i nowe talenty mogą dzielić się historiami i inspirować nawzajem. Ten rok to nowy rozdział - będziemy tworzyć jeszcze więcej okazji do dialogu, współpracy i postępu w tej niezwykłej, światowej społeczności. To dopiero początek naszej podróży- podsumowuje Antonio Rutolo, dyrektor The Best Pizza Awards.