
UwaRzone - studenci stworzyli własne piwo
Studenci biotechnologii, którzy również zasilają szeregi koła studenckiego "Browarników", stworzyli swój autorski browar UwaRzone. Pod opieką dr. Daniela Brody grupa studentów zaczęła tworzyć nowe rzemieślnicze piwo. Nie jest to pierwsze osiągnięcie grupy - już wcześniej uczestniczyła w konkursach domowych piwowarów kilkakrotnie wygrywając.
- To jest interdyscyplinarne koło naukowe. Zrzesza studentów biologii i biotechnologii, z technologii żywności i żywienia, polonistyki i dziennikarstwa, ekonomii i finansów, nauk humanistycznych i medycznych, nauk o polityce, inżynierii materiałowej, zarządzania marketingu, prawa i plastyki [...]- wyjaśnił dla PAP dr Broda.
Młodzi ambitni ludzie z różnych kierunków tworzą przedsiębiorstwo studenckie, uczą się prowadzenia własnego biznesu, z czym idzie w parze wiedza o marketingu. Dodatkowo zdobywają umiejętności z technologii wytwarzania piwa.
Koło Browarników rozpoczęło produkcję pełną parą, a pierwsza partia piwa w ilości 20 tysięcy butelek pojawi się na rynku w weekend majowy. Wyprodukowany trunek ma trafić prosto na półki sklepowe oraz do restauracji zainteresowanych dołączeniem nowego trunku do swojego menu.
- Mamy 20-litrowy kocioł elektryczny. Dobieramy surowce, mielimy słody, następnie przeprowadzamy proces zacierania i warzenia. Później jest etap fermentacji i dojrzewania piwa - tłumaczy opiekun całego projektu.
Członkowie koła naukowego prężnie się rozwijają, a w raz z nimi ich przedsięwzięcie. Zdeterminowani, pomimo gospodarki zniszczonej lockdownami oraz inflacją, wypuszczają swój produkt na rynek, co jest ogromnym sukcesem przy obecnej sytuacji w kraju. Tam, gdzie firmy się zamykają, młode pokolenie zaczyna działać z własnym biznesem.