Veganuary czyli roślinny styczeń

Veganuary czyli roślinny styczeń

Veganuary, czyli wegański styczeń to brytyjska inicjatywa, która zachęca do jedzenia wyłącznie roślinnych dań w styczniu. Jeśli chcesz więc spróbować zielonej diety, a nie masz pomysłu na codzienny jadłospis, możesz zamówić menu z Delivery Week. 

Warszawa | Himalayan Yeti

Nie bez powodu Warszawa uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Jeśli więc chcesz przyłączyć się do akcji #veganuary, koniecznie pomyśl nad zamówieniem posiłku z Himalayan Yeti. Absolutnym hitem festiwalowego menu jest zielone tajskie curry z warzywami i ryżem basmati. Kolejną mocną pozycją w menu tego miejsca jest Thukpa wege, czyli tradycyjna zupa nepalska z warzywami i makaronem.

Wrocław | Hala Bistro Monko

Chociaż w Hali Bistro Monko serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego #vegelovera. Zwłaszcza, gdy szuka porządnego zestawu lunchowego! Bagietka z jackfruitem w korzenno-kawowym sosie z kolorowym coleslawem, piklami i własnym sojowym majonezem brzmi jak dobry początek dnia. Warto też skusić się na hummus w słoiku z suszonymi pomidorami, rukolą, sosem sezamowym i zatharem z dodatkiem kawy monko. Czego chcieć więcej na dobry początek dnia?

Łódź | Las Tablas Tapas Bar

Las Tablas Tapas Bar to idealne miejsce dla fanów meksykańskiej kuchni w wersji wege. W menu znajdziemy domowej roboty tacos ze smażonym batatem w tymianku, szczypiorkiem z sosem z migdałów, pomidorów i chilli. Kolejnym ciekawym wyborem jest również krem z kukurydzy podawany z popcornem i natką pietruszki. Jeśli pikantne i nietuzinkowe smaki to coś, co uwielbiacie, koniecznie złóżcie zamówienie z restauracji przy Piotrkowskiej 89!

Poznań | Szarlotta

Są tutaj fani tradycyjnej polskiej kuchni w wydaniu #wege? Jeśli odpowiedź brzmi "tak", to koniecznie sprawdźcie poznańską Szarlottę. Z restauracji zlokalizowanej przy ul. Świętosławskiej 12 zamówicie m.in. kopytka z batatów z marchewką, sosem pomarańczowo-orzechowym, rukolą i groszkiem cukrowym. Danie główne to zielone pierogi własnego wyrobu ze szpinakiem i ricottą. Zielony zawrót głowy gwarantowany!

fot. Szarlotta Bistro