W Białymstoku, w restauracjach jest więcej gości niż przed pandemią

W Białymstoku, w restauracjach jest więcej gości niż przed pandemią

Pomimo tego, że pandemia nadal trwa to, wielu Polaków nie chce już zamykać się w domu. Ludzie są spragnieni kontaktów międzyludzkich, a szczepienia skutecznie niwelują ryzyko zakażenia. Można dostrzec, że ludzi w lokalach nie mają już takic obaw związanych z koronawirusem, jak jeszcze rok wcześniej.

Od końca maja gastronomie działają przy 75% obłożeniu, wielu restauratorów uważa, że jest to już delikatny powrót do normalności. Liczne odwiedziny gości dodają restauratorom wiatru w żagle. Polacy częściej decydują się na obiad w restauracji, czy na wspólne spotkania w ogródkach, niż w czasach sprzed pandemii.

Z początkiem czerwca wielu restauratorów borykało się jednak z problemem braku personelu w swoim lokalu. Pandemia mocno nadszarpnęła zaufanie do branży oraz restauracji jako silnego pracodawcy. Pomimo tego jest wiele firm, które nadal oferują stabilne warunki zatrudnienia, bez strachu o kolejną falę. Wielu przedsiębiorców gastronomicznych, zmieniło swój model biznesowy i przeszkoliło swój zespół do pracy w kuchni i dostaw posiłków.

Przedsiębiorcy cieszą się obecną sytuacja ale z niepokojem patrzą na doniesienia medialne o zbliżającej się kolejnej fali.