W dobrym szkle dobre wino

W dobrym szkle dobre wino

Wino, jako trunek, dobre jest zarówno jako dodatek do posiłku, jak również jako osobny element spotkania ze znajomymi czy rodziną. Na gastronomicznej mapie polskich miast powstaje coraz więcej lokali stricte nastawionych na winne degustacje, zaś w lokalach restauracyjnych kładzie się coraz silniejszy nacisk na odpowiednie sparowanie win do serwowanych dań. Kluczowy w tym wszystkim jest oczywiście smak i bukiet trunku, jednakże nie można zapomnieć o szkle, w którym jest on podawany.

Podstawową wiedzę na temat łączenia odpowiedniego wina z przeznaczonym do niego kieliszkiem powinien mieć każdy, tym bardziej, jeśli odpowiada za prawidłowe zaserwowanie tego popularnego trunku gościom restauracyjnym. Można by pomyśleć, co za różnica? Przecież niezależnie od tego, w czym to wino wypijemy i tak będzie smakować tak samo! Nie do końca się zgodzę, bowiem kształt kieliszka pozwala na kosztowanie wina w odpowiedni dla niego sposób - dzięki temu pijemy go tak, aby poczuć pełnię smaku i aromatu. Na szczęście dobór kieliszków nie jest wcale taki trudny. Grunt to pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.

Wino musujące

Jako że w zbliżającym się sezonie letnim chętnie będziemy sięgać po bąbelki, warto zaopatrzyć się również w odpowiednie szkło do ich podawania. Wybór kieliszków do wina musującego jest stosunkowo najłatwiejszy, ponieważ są one bardzo charakterystyczne.

Aby utrzymać odpowiednio niską temperaturę trunku, a także zachować bąbelki jak najdłużej, ten typ wina powinno podawać się w wysokich, wąskich kieliszkach. Istnieje kilka rodzajów kieliszków do wina musującego, tzw. szampanówek.

Pierwszym z nich i zarówno najpopularniejszym jest tzw. flet. Tak jak wyżej napisałam, jest to ten typ kieliszka, który jest wąski, wysoki o długiej nóżce oraz prostych ściankach.

Drugim typem jest "tulipan". Swoim kształtem nieco przypomina "flet", jednakże posiada bardziej zaokrąglone ścianki, a także szerszą czaszę - cechy te pozwalają na zakręcenie trunku w kieliszku, aby wydobyć z niego dodatkowe aromaty. Ten typ kieliszków polecany jest przez specjalistów do degustowania wyrafinowanych szampanów.

Trzecim i zarówno najstarszym rodzajem szampanówki jest tzw. pucharek lub czarka. Przez wiele lat właśnie w nim najczęściej serwowano wszelkie musujące wina, jednakże ten rodzaj kieliszków okazał się zbyt płytki - kształt pozwalał na zbyt szybki ulatnianie się bąbelków oraz aromatów. Z tego też powodu został wyparty przez najpopularniejszy obecnie "flet".

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<