W poniedziałek rozpoczynamy targi POLAGRA GASTRO

W poniedziałek rozpoczynamy targi POLAGRA GASTRO

Już za chwilę targi POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL w Poznaniu - wydarzenie, które pozwoli zanurzyć się w świecie nowoczesnych rozwiązań dla profesjonalnych kuchni i obiektów noclegowych oraz niezwykłych kulinarnych doznań.

Ciekawe propozycje wyposażenia profesjonalnych kuchni, aranżacji sal restauracyjnych i innych przestrzeni hotelowych to podstawa wystawy POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL, a tegoroczna będzie kipiała nowościami. W ramach ekspozycji wystawcy zaprezentują m.in. kolekcje krzeseł, które wyróżnia prosty, elegancki i ponadczasowy design, ekskluzywne łóżka hotelowe przygotowywane na zamówienie z dbałością o każdy detal, wysokiej jakości tekstylia czy rozwiązania pozwalające na aranżację zewnętrznych stref hotelowych czy restauracyjnych takich jak np. tarasy, a także te, dzięki którym można pozyskać dodatkową przestrzeń użytkową, na przykład w postaci ogrodów zimowych.

Uwagę zwiedzających przyciągną także stoiska z produktami nagrodzonymi Złotym Medalem MTP. To wyjątkowe rozwiązania jak np. aplikacja do zarządzania zamówieniami online, bezpieczne preparaty pozwalające uporać się z najtrudniejszymi do usunięcia zabrudzeniami w kuchni, szafa do sezonowania mięsa,  zapewniająca perfekcyjne rezultaty mycia zmywarka będąca arcydziełem myśli inżynierskiej czy urządzenie przygotowuje jajecznicę, owsianki, przy wykorzystaniu pary pod ciśnieniem.

POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL to także obszerny program wydarzeń skierowany do właścicieli i menedżerów obiektów gastronomicznych i hotelarskich, a także kucharzy. Serce targów zabije najmocniej w strefie kulinarnej. W dniach 1-2 października odbędzie się tam najbardziej wyczekiwane wydarzenie w polskiej gastronomii - 19. finał Kulinarnego Pucharu Polski - konkursu mogącego pochwalić się rekomendacją najważniejszych stowarzyszeń branżowych w Polsce i cieszącego się ogromnym prestiżem w gronie szefów kuchni. Zawodnicy tegorocznej edycji będą musieli przygotować przystawkę, w której obligatoryjne do zastosowania są papryka świeża, Ser Bursztyn, jajko i olej z esencją masła, a także danie główne z wykorzystaniem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. Na deser zaserwowane zostaną natomiast dania stanowiące wariacje na temat połączenia gruszki i orzechów laskowych. W tym roku do rywalizacji o tytuł "Najlepszego z najlepszych" przystąpi 10 drużyn. Prace uczestników będzie oceniać międzynarodowe Jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem jurorskim zasiądą ponadto: Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Jean Bos, Bartosz Peter, Emmanuel Lorieux, Alain Hostert, Jean Castadot i Sebatian Pettersson.

Kulinarny Puchar Polski to nie jedyne wydarzenie w strefie kulinarnej. 30 września odbędą się tam eliminacje WorldSkills Poland, podczas których 10 najlepszych, młodych kucharzy będzie walczyć o możliwość reprezentacji Polski w konkurencji ?gotowanie? w największym europejskim konkursie umiejętności zawodowych dla młodzieży EuroSkills 2020 w austriackim Graz. Z kolei ostatniego dnia strefę kulinarną opanują uczestnicy Pucharu Polski Carvingu. Warto również podkreślić, że w strefie odbędzie specjalne spotkanie z Joanną Ochniak, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski, która opowie jaki wpływ na rozwój zawodowy kucharzy ma udział w konkursach kulinarnych. Gościem specjalnym targów i Kulinarnego Pucharu Polski będzie także Kuba Winkowski, The National Chef of the Year 2019 w Wielkiej Brytanii, niezwykle utalentowany szefem kuchni, którego historia pokazuje, że warto iść za głosem serca.

Podczas targów nie zabraknie także solidnej dawki wiedzy skierowanej do menedżerów obiektów gastronomicznych i noclegowych. Już pierwszego, zaproszona do współpracy przy targach, agencja MOXIE przedstawi najnowsze trendy w zachowaniach konsumenckich, opowie jak Millenialsi, pokolenie Z oraz rosnące Silver Tsunami wymuszają zmiany na istniejących biznesach i jak przekuć to w sukces. Odbędzie się także spotkanie na temat rozwoju sklepów convenience na stacjach paliw. Podczas targów, wzorem poprzednich edycji, pojawi się również duet: Paweł Gruba i Piotr Rogowski, który na cyklu szkoleń przekaże wskazówki pozwalające wzmocnić lojalność i zaangażowanie pracowników oraz zwiększyć ich zadowolenie, przy jednoczesnym wzroście zysków. Nie zabraknie też wiedzy
na temat prawidłowego analizowania liczb obrazujących sytuację finansową lokalu.

Przez 4 dni targowe będzie także działała strefa edukacyjna w Coffee Village, której organizatorem są Primulator Polska oraz SCA Poland. Celem wydarzenia jest transfer wiedzy z zakresu technik przyrządzania wysokiej jakości napojów kawowych, promowanie kawy wysokiej jakości oraz prezentacja nowych trendów, jak i rozwiązań ekologicznych w biznesie. W trakcie targów odbędzie się 17 szkoleń i warsztatów, w tym specjalny moduł edukacyjny SCA - Introduction to Coffee (obowiązuje wcześniejsza rejestracja).

Podczas tegorocznej edycji targów powrócą także pokazy Master Class Show. Mistrzowie polskiej sceny kulinarnej, m.in. Tomasz Purol czy Ernest Jagodziński, podzielą się swoją wiedzą budowaną na wieloletnim doświadczeniu zawodowym. Będzie o roli ziół w kuchni, wykorzystaniu serów zagrodowych, nowoczesnych deserach restauracyjnych i kuchni Podlasia, która powinna być inspiracją dla szefów kuchni stojących przed zadaniem zbudowania vegańskiego menu.

W programie targów ponadto wydarzenia dla hotelarzy i inwestorów tynku hotelarskiego: konferencja Hotel Investors Meeting oraz <HMC> Hotel Marketing Conference.

Więcej informacji: www.polagragastro.pl