
W poniedziałek 2 stycznia obchodzimy Dzień Ptysia
W poniedziałek 2 stycznia przypada Dzień Ptysia. Ciastka z kremem bezowym lub bitą śmietaną zaspokoją gusta najbardziej wybrednych miłośników słodkości.
Kto z nas nie lubi deserów? Czekolady, ciasta, monoporcje, cukierki - to przepyszne słodkości, które smakują każdemu. Co więcej, jeden z tych przysmaków doczekał się nawet ustanowienia własnego dnia. Mowa o ptysiu, który 2 stycznia ma swoje święto.
Ptyś pochodzi z Francji
Nazwa ptysia pochodzi z języka francuskiego co dosłownie oznacza "mała kapusta", z kolei przepis na ciasto parzone (ptysiowe) powstało już w XVIII wieku za sprawą dwóch osób: cukiernika Jeana Avice?a oraz cukiernika i kuchmistrza Marie-Antoine?a "Antonina" Car?me?a.
Kremowe, francuskie ciastko rozpływające się w ustach ma rzesze fanów na całym świecie. Tym samym na początku roku, można objadać się ptysiami z okazji ich święta, a kalorie i tak zostaną spalone w trakcie realizacji noworocznych postanowień!