
W "Zielonej Górce" wypiekano pizzę neapolitańską VeraPizzaday dla WOŚP
We wtorek 17 stycznia w restauracji "Zielona Górka" odbyło się wielkie święto pizzy neapolitańskiej VeraPizzaday połączone ze zbiórką pieniędzy dla WOŚP. Współorganizatorami wydarzenia był zespół Pizza Fanatics wraz "Zieloną Górką", a także pabianicki Sztab WOŚP.
Co więcej, swoje umiejętności kulinarne zaprezentowali gościnnie polscy mistrzowie pizzy, którzy w 2022 roku zajęli miejsca na podium na Olimpiadzie AVPN w Neapolu - Tomasz Wolski, Przemysław Szkudlarek oraz Kamil Błaszczyk.
- Zaserwowaliśmy inspirowaną Azją pizzę pt. Kaczka 5 smaków (by Tomek Wolski) z konfitowaną kaczką. Pizzę pt. Srebro z Neapolu (by Przemek Szkudlarek) z kiełbasą z mangalicy i koniny, z którą Przemek zdobył drugą nagrodę w Neapolu. Pizzę Bolonia DOP (by Kamil Błaszczyk) z mortadelą DOP, pizzę Róbta co chceta (by Przemek Szkudlarek) z sandaczem, pizzę Giallo (by Kamil Lange) z ndują, pizzę Mastunicola (by Tomek Wolski), z którą Tomek zdobył 3. nagrodę w Neapolu oraz pizzę Reuben na zakwasie "lievito madre" i mące (by Andrzej Piekarz) inspirowaną słynną nowojorską kanapką Reuben z pastrami - relacjonują Pizza Fanatics, czytamy w serwisie zyciepabianic.pl.
Podczas wydarzenia udało się zebrać 6.443 zł. Pieniądze przekazano na rzecz 31. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Dodać należy, że udało się nawiązać połączenie internetowe z organizacją Associazione Verace Pizza Napoletana- organizatorem VeraPizzaday. Podczas około godzinnej transmisji prowadzonej przez Jędrzeja Lewandowskiego, szefa "Zielonej Górki" - pizzaiolo ukończył szkołę Associazione Verace Pizza Napoletana w Neapolu. W 2018 roku zajął 5. Miejsce we Włoszech w mistrzostwach pizzy neapolitańskiej Trofeo Pulcinella. Od Jędrzeja można było dowiedzieć się, krok po kroku, jak zrobić pizzę neapolitańską. Wiedzą na jej temat wykazali się również goście restauracji.
Zdj. Facebook Zielona Górka