Warszawska kuchnia - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Warszawska kuchnia - tradycja w nowoczesnej odsłonie

10 września w Warszawie odbyło się drugie spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny, które było jednocześnie inauguracją stołecznego szlaku kulinarnego. Degustacji historycznych dań w nowoczesnej odsłonie towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni.

Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Drugie - po Zakopanem - spotkanie odbyło się 10 września w Warszawie. To właśnie tam czołowi przedstawiciele stołecznej branży gastronomicznej skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni - ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni Hanny Dzielińskiej, przewodniczki, dziennikarki i popularyzatorki dziejów miasta. Partnerem wydarzenia było Miasto Stołeczne Warszawa.

Odświeżeniem tradycyjnych warszawskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne - Marek Maternowski z restauracji Bagatela 12 w Warszawie, który zaserwował kurczaka zagrodowego podanego w towarzystwie wątróbki i pietruszki, interpretując tym samym przepis na kurczęta pieczone po polsku. Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie przyrządził przystawkę w formie karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Podał również nowoczesną wersję jesiotra z kaparami oraz selekcję serów z miodem lawendowym, rokitnikiem i wiśnią. Natomiast Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie na nowo zinterpretowali barszcz czerwony z rurą oraz na deser podali autorską wersję bomby owocowej.

Podczas spotkania odbyła się oficjalna inauguracja warszawskiego szlaku kulinarnego. Do akcji zaproszono 17 czołowych szefów kuchni stołecznych restauracji. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli oni dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali.

Mieszkańcy i turyści będą mogli wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów regionu, przemierzając szlak, spróbują oryginalnych dań kuchni warszawskiej w nowoczesnej interpretacji.

- Dania stworzone przez szefów kuchni restauracji będących na szlaku są wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. W kartach menu lokali pojawią się zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury z książek Marii Ochorowicz-Monatowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej czy zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego - mówiła Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w MAKRO Polska.

- Goście spróbują m.in. flaków po warszawsku, nóżek w galarecie, barszczu czerwonego z rurą, kurczaka po polsku, wuzetki czy bomby owocowej - dodała.