Warszawski koncept jednym z najpiękniejszych w Europie!

Warszawski koncept jednym z najpiękniejszych w Europie!

Warszawski bar Va Bene Cicchetti został nagrodzony w prestiżowym konkursie Restaurant & Bar Design Awards. To coroczne międzynarodowe wydarzenie poświęcone designowi i architekturze przestrzeni gastronomicznych

Nie oszukujmy się, czasy, gdy restauracje zachęcały wyłącznie pozycjami z karty na zawsze odeszły w zapomnienie. Dziś, wybierając się do lokalu, chcemy czegoś więcej. Szukamy nowych doświadczeń i kolekcjonujemy przeżycia. Nie tylko te bezpośrednio związane z jedzeniem, ale również niebanalnym designem.

Goście z większą dbałością wybierają miejsca, które oferują zarówno przepyszne dania, jak i oryginalnie zaprojektowaną przestrzeń. W sam raz na Instagram. Jednak "instagramowe miejscówki" cieszą się popularnością nie tylko ze względu na wnętrza. Design najczęściej idzie w parze z funkcjonalnością oraz budowaniem wizerunku marki, czy, w tym przypadku należałoby powiedzieć, restauracji.

Nie bez przyczyny, na przestrzeni ostatnich lat, powstało wiele rankingów i konkursów wyróżniających wystrój wnętrz lokali gastronomicznych. Jednym z nich jest właśnie konkurs Restaurant & Bar Design Awards, który nagradza miejsca zachwycające wystrojem. Wyróżnienia przyznawane są miejscom z całego świata, w kategoriach podzielonych na kontynenty.

W tym roku, wśród restauracji i barów z Europy, nagrodę zdobył warszawski lokal Va Bene Cicchetti. Nagrodzone wnętrza to dzieło warszawskiej pracowni NOKE Architects, mającej na koncie realizacje, takie jak Food Hall w warszawskich Browarach. To pierwszy koncept serwujący weneckie przekąski na kulinarnej mapie Polski. Lokal to dzieło Emmanuele Guidiego i Agaty Szaran, Włocha i Polki, którzy postanowili przenieść do Warszawy odrobinę weneckiego klimatu. Jego wnętrze przenosi gości w całkowicie inny świat, jest wyraziste, pełne życia i intensywnych barw. W środku nie sposób przeoczyć nawiązań do Wenecji - stoły pomalowano w biało-czerwone pasy niczym weneckie nabrzeża, do których przybijają łodzie. Wnętrze jest dwukolorowe, dolna część ma kolor zieleni, górna to intensywna czerwień. To z jednej strony nawiązanie do barw weneckich, z drugiej - do cyklicznego zjawiska zwanego "Acqua alta", gdy duży przypływ zalewa weneckie ulice.

Va Bene Cicchetti to jedyny lokal z Polski nagrodzony w tegorocznej edycji konkursu Restaurant & Bar Design Awards. Nominowane były także Sakebar by Nobu z warszawskiego hotelu Nobu, restauracja Mozaika w Royal Tulip Warsaw Apartments i restauracja Zoom w hotelu Hyatt Place Krakow.

zdj. Va Bene Cicchetti/Facebook