Wegerewolucja

Wegerewolucja

Burger bez mięsa? Stek z buraka podany z wegańskim winem? Kiedyś nie do pomyślenia, obecnie codzienność. Choć pomysły mogą szokować, restauracyjne stoły coraz częściej będą uginały się pod talerzami pełnymi warzyw oraz innych zamienników mięsa. Kuchnia roślinna opanowała bowiem rynek, rewolucjonizując przy tym oferty lokali.

Nawyki żywieniowe Polaków w ostatnim czasie zdecydowanie uległy zmianie. Jeszcze kilka lat temu na naszych stołach przeważały tłuste, ciężkie dania. Wystarczy cofnąć się do lat 80. I okresu Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, kiedy to w ofercie restauracji poza wódką gastronomiczną można było zetknąć się przede wszystkim ze schabowym lub golonką podawanymi z ziemniakami oraz kiszoną kapustą. Choć z pewnością i teraz wśród gości lokali znajdziemy fanów tego typu potraw, to zdecydowana większość z nas postanowiła zmienić dietę o 180 stopni w stosunku do tej z czasów PRL. Polacy chcą jeść zdrowo, a przede wszystkim świeżo. O wizualną atrakcyjność dań powinna zaś zadbać odpowiednio dobrana kolorystyka produktów. Wszystko po to, by organizm został należycie odżywiony właściwymi składnikami. Można więc z całą pewnością stwierdzić, że dieta roślinna - coraz częściej obecna w naszym życiu - to już nie tylko trend, ale styl życia, który definiuje ograniczenie spożycia mięsa, i troska o własne zdrowie.

Dla każdego coś dobrego

Wymagania gości zmieniają się niezwykle często. Szefowie kuchni prześcigają się w coraz to bardziej wyimaginowanych możliwościach przygotowania dań, sposobach ich serwowania, ale jedno pozostaje niezmienne - pozycja odwiedzającego lokal. Goście są najważniejsi, dlatego zgodnie z ich oczekiwaniami restauratorzy zobligowani są do aktualizowania pozycji zawartych w menu. Odpowiednio dostosowana karta dań w dzisiejszej restauracji to taka, w której bez problemu każdy znajdzie coś dla siebie. Nie możemy całkowicie rezygnować z mięsa, ale kilka potraw opierających się tylko i wyłącznie na zamiennikach produktów pochodzenia zwierzęcego musi się w niej znaleźć.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TYTAJ<