Wielkanocne potrawy z jajkiem w roli głównej

Wielkanocne potrawy z jajkiem w roli głównej

Nadchodzące święta nie mogą obyć się bez jajek. Malowanie pisanek czy dzielenie się nim podczas uroczystego śniadania to tradycja. Jajka można jednak przygotować w innowacyjny sposób.

Jajko jest bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Nie może się bez niego obyć wiklinowy koszyk ze święconką. Dzieci nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez malowania pisanek, którymi potem udekorowany jest świąteczny stół. Natomiast każdy z nas wie, jak ważną rolę jajko odgrywa w tradycyjnym dzieleniu się nim z rodziną.

Mimo że wielu opiera się na tradycyjnych posiłkach z jajkiem jako motyw przewodni, warto pomyśleć nad nowymi rozwiązaniami, które w swoich kartach dań mogą zaoferować restauracje w okresie wielkanocnym. Coraz więcej osób właśnie w ten sposób postanawia spędzać święta, dlatego też restauratorzy powinni poważnie zastanowić się wraz z szefami kuchni nad wprowadzeniem do menu innowacyjnych pomysłów z jajkiem w roli głównej.

Propozycji jest wiele, ale jednym z najłatwiejszych, najszybszych w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smacznym pomysłem na danie wielkanocne jest jajko faszerowane. W farszu znaleźć może się niemal wszystko. Jeśli dobrze dobierzemy składniki, z tak małego dania, może powstać wielka potrawa. W nadzieniu może pojawić się rzodkiewka, pieczarki, rzeżucha czy szczypiorek. Chcąc być bardziej wyszukanym, warto dodać awokado czy szpinak z kiełkami. Opcją jest też pasta z tuńczyka lub wędzonego łososia uwieńczona koperkiem. Tak nafaszerowane jajka to niejedyny sposób na zawarcie jajka w wielkanocnej potrawie.

Zamiast klasycznej jajecznicy zaserwujmy włoską frittatę. Połączenie omletu i wytrawnego ciasta z masy jajecznej daje ogromne pole manewru w wyborze dodatków. Suszone pomidory, oliwki i mozzarella wprowadzą na stoły śródziemnomorski klimat.

Doskonałą przystawką będzie sałatka nicejska. Gotowane jajka występują tu w towarzystwie pomidorów, oliwek i tuńczyka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować ze składem. Papryka, rukola i fasolka szparagowa też smakują w tym połączeniu wybornie.

Domowy pasztet, barszcz biały czy żurek z jajkiem i kiełbasą to konieczność w ofercie lokalu na wypadek, gdyby goście chcieli spróbować czegoś tradycyjnego, co uzupełni innowacyjne propozycje w menu.