Wieprzowina z Polski - jaka jest naprawdę?

Wieprzowina z Polski - jaka jest naprawdę?

Mięso wieprzowe przez długi czas rodziło wśród Polaków mieszane uczucia. Z jednej strony od lat jest niekwestionowanym liderem w wyborach konsumentów; znajduje się  w naszych domach na co dzień i od święta; gości na stołach na trakcie śniadania, obiadu  i kolacji, na zimno i na gorąco, poddawana jest każdej możliwej obróbce. Z drugiej strony towarzyszyło jej wiele mitów i przez dość długi czas owiana była nienajlepszą sławą.

Konsekwencja hodowców i producentów w podwyższaniu jakości polskiego mięsa wieprzowego, systematycznej poprawie warunków dobrostanu zwierząt oraz standardów przetwórstwa sprawiła, że dziś wieprzowinę polecają lekarze, dietetycy czy sportowcy. Definitywnie rozwiane zostały wątpliwości co do jej wpływu na zdrowie człowieka. Oczywiście skład i właściwości wieprzowiny zależą między innymi od rodzaju asortymentu oraz rasy świni. W Polsce hoduje się aż 9 ras, wśród których można wymienić puławską, złotnicką białą oraz pstrą, białą zwisłouchą, wielką białą polską oraz 4 rasy zagraniczne.

Mięso pozyskiwane z rodzimych hodowli, cechuje niska zawartość tłuszczu, cholesterolu oraz sodu. Kupując wieprzowinę należy zwrócić uwagę na kolor, zapach, ilość ścięgien i tłuszczu oraz na powierzchnię przekroju. Potwierdzeniem słusznego wyboru są oznakowania na etykiecie, takie jak PQS (Pork Quality System), QAFP (Quality Assurance for Food Products), Produkt Polski, Jakość Tradycja czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Produkty mięsne pochodzące z ekologicznych, certyfikowanych hodowli nie zawierają hormonów, antybiotyków, konserwantów ani polepszaczy smaków. Aby uzyskać taki certyfikat hodowcy muszą spełnić wiele restrykcyjnych wymogów, karmić zwierzęta naturalnymi paszami i zapewnić im dostęp do wolnego wybiegu.

Wymiernie przekłada się to na jakość mięsa, jego właściwości oraz działanie prozdrowotne. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w wieprzowinie jest mniej tłuszczu pochodzącego z kwasów nienasyconych SFA niż w wołowinie. Pod względem zawartości żelaza, mięso wieprzowe znacznie przewyższa drób, a ponadto cechuje się niższą zawartością sodu i cholesterolu. Jest produktem bogatym w witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E i K, które wspierają funkcjonowanie organizmu w wielu aspektach, dlatego stanowi fantastyczny element zbilansowanej diety.

Autor: Ilona Chmura 

 

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO