Wigilia na wynos

Wigilia na wynos

Staramy się nie tracić nadziei i zrobić wszystko, żeby święta mimo szalejącej pandemii były normalne. Coraz więcej restauracji wychodzi naprzeciw swoim gościom i proponuje wigilie oraz całe menu świąteczne na wynos.

Restauracje i firmy cateringowe przygotowując świąteczne menu, starają się dbać o wszystkie potrzeby klientów, w tym roku szczególnie. W standardowym menu cateringowym nie brakuje więc typowo świątecznych potraw: barszczu, uszek, pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, smażonego karpia, śledzi, ryby po grecku i ryb w galarecie. Dodatkowo można znaleźć także inne smakołyki, które będą uzupełnieniem wigilijnego stołu.

ŚWIĄTECZNY CATERING

Świąteczny catering w zasadzie niewiele różni się od zwykłej usługi cateringu. Na kilka dni przed wieczerzą po prostu zamawiamy w restauracji określone potrawy, które jej obsługa dostarczy do naszego domu. W okresie świątecznym restauracje oferują catering typowo polskich, tradycyjnych dań. Decydując się na niego, nie musimy martwić się o kolejki w sklepach, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się choroby, co w tym roku jest niewątpliwym argumentem, żeby skorzystać właśnie z takiego menu, oszczędzając przy tym cenny czas. Dania takie jak pierogi z kapustą i grzybami, wigilijny barszcz czy uszka bez wątpienia są bardzo dobre, ale wiążą się ze sporymi nakładami pracy i co najmniej kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Decydując się na całkowity lub częściowy catering można więc nieco odpocząć od gotowania i pieczenia, a przy okazji wspomóc swoją ulubioną restaurację w tych ciężkich czasach. Takie rozwiązanie to też świetna opcja dla osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować. Tym bardziej przygotowanie 12 potraw, które zagoszczą na świątecznych stołach. Tradycyjne polskie, świąteczne potrawy wymagają pewnego stopnia wtajemniczenia w sztukę kulinarną.

PEŁEN STÓŁ ZALET

Zamówienie świątecznego cateringu to spora oszczędność czasu, pieniędzy i nerwów. Potrawy zamówione w restauracji zazwyczaj nie są wiele droższe niż koszty ponoszone przez osoby przygotowujące świąteczne menu na zakupy, dojazdy do sklepów i zużyte do gotowania media. Pewne jest jednak to, że dania zawsze są smaczne i wyglądają apetycznie. Trudno ocenić jednoznacznie, ile trzeba zapłacić za świąteczny catering. Wpływa na to co najmniej kilka czynników. Przede wszystkim ilość jedzenia. Część osób decyduje się na kupno tylko kilku potraw wigilijnych. Oprócz tego pod uwagę należy wziąć także koszty dostawy. Ceny świątecznego jedzenia są zatem bardzo różne.

Często moi gości w Śląskiej Prohibicji, zamawiając catering, zadają pytanie, czy w wigilię można jeść mięso. Odpowiadamy, że można. Jednak czy tego jednego dnia w roku nie warto postawić na dania rybne? Wiele osób nie jada ryb przez wzgląd na ości. Z myślą właśnie o przeciwnikach karpia do naszego menu świątecznego trafiła polędwica z dorsza, filety z łososia marynowane w koprze czy biały dziki halibut. W tym roku postawiliśmy na "zrób to sam" - ryba jest idealnie przygotowana i przyprawiona, a sam proces smażenia następuje już w domu. Dzięki temu wszystkie walory smakowe ryby są zachowane, a ona sama smaczna i soczysta. Obok tradycyjnych dań głównych, takich jak wspominane ryby, barszcz z uszkami czy pierogi, jako zimne przekąski można u nas zamówić różne rodzaje śledzi, m.in. w korzennych przyprawach, tradycyjny smalec czy rybę po grecku. Od razu wyjaśniamy, że o tych, którzy nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia, też pomyśleliśmy.

WYJŚCIE POZA SCHEMAT

Jeżeli jednak należycie do grupy ludzi będących zdecydowanie na nie, znajdziemy radę i na to. Nasza propozycja menu świątecznego zawiera także pozycje mięsne. Od swojskich wędlin, świątecznego pasztetu z żurawiną i pistacjami, kiełbas wędzonych czy białych z lubczykiem, przez frankfurterki, po uda z kaczki czy pieczeń wieprzową. Zresztą święta to nie tylko wigilia. Musimy także zadbać o obiad bożonarodzeniowy oraz o posiłki w drugim dniu świąt. Tym bardziej iż zazwyczaj czekają nas liczne odwiedziny, i oby w tym roku było podobnie. Warto zatem mieć coś słodkiego w razie wizyty rodziny lub przyjaciół. W naszej ofercie cukierni nie zabraknie zatem tradycyjnego sernika czy piernika z powidłami.

Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole oraz radości z wyczekiwanych prezentów pod choinką. My każdą Gwiazdkę wspominamy z wielkim sentymentem, to właśnie wtedy bowiem mamy okazję stworzyć jedyne w swoim rodzaju zestawy prezentowe dla naszych gości. Daje nam to dużo radości, gdyż możemy podzielić się tym, co potrafimy najlepiej - naszą kuchnią. Tym samym w naszej restauracji przychodzimy również z pomocą wszystkim tym, którzy szukają wyjątkowych prezentów. W swojej ofercie - jak wiele restauracji na rynku - mamy świetne zestawy świąteczne.

ZAPROŚ RESTAURACJĘ DO DOMU

Okres świąteczny to czas wytężonej pracy. W tym roku stawiamy poprzeczkę jeszcze wyżej. Ze względu na pandemię i liczne obostrzenia nie wiemy, czy podczas tych świąt uda nam się spotkać osobiście z naszymi gośćmi, dlatego tym razem to my chcemy zagościć w ich domach. Specjalnie na ten, inny niż zwykle, ale jak zawsze wyjątkowy czas, skomponowaliśmy paczki i kosze prezentowe po brzegi wypełnione naszymi produktami - delikatesami, słodkościami i innymi przysmakami. Znajdą się tutaj m.in. kremy na bazie czekolady o smaku pistacji lub karmelu, syropy do herbaty, kruche ciastka, miód pitny, produkty z naszej wędzarni - wędliny i kiełbasy, pikle, pasztety, rillettes oraz oryginalne gyszynki z naszymi grafikami. Wszystkie produkty zostały pięknie zapakowane, a paczki i kosze ozdobione świątecznymi dekoracjami. Jest to też świetne rozwiązanie dla firm w ramach prezentów dla swoich pracowników, dając namiastkę firmowych spotkań świątecznych. Wiele lokali gastronomicznych szuka takich właśnie rozwiązań, dlatego warto zobaczyć, co w tym roku oferuje ulubiona restauracja z okolicy.

ŚWIĄTECZNY SPOKÓJ

Większość z nas lubi święta Bożego Narodzenia. Nie możemy doczekać się tych kilku wolnych dni, które spędzimy z najbliższymi przy wigilijnym stole. Nie przepadamy za to za przedświąteczną gorączką, która opanowuje wszystkich - biegania po sklepach, za którym w tym roku pewnie jeszcze będziemy tęsknić, sprzątania i kilkugodzinnego gotowania. Na szczęście, jeśli chodzi o to ostatnie, możemy oszczędzić sporo czasu - wystarczy, że zamówimy świąteczny catering. Jeśli najbardziej przeraża nas fakt przygotowania tylu potraw w ciągu jednego wieczoru, zwróćmy się o pomoc do profesjonalistów. Wiele restauracji proponuje catering z dowozem. Wspierajmy restauracje w tych ciężkich czasem i niech to będą normalne święta. Czego sobie i Wam życzę.

Szymon Bracik - szef kuchni restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach, Członek Polskiej Inicjatywy Kulinarnej