Wina, które czekają na odkrycie. Przed nami Targi Wino

Wina, które czekają na odkrycie. Przed nami Targi Wino

Już niebawem na Międzynarodowych Targach Poznańskich uniesie się zapach wina, a wszystko za sprawą organizowanych od czwartku 16 marca do soboty 18 marca Targów Wino. Od co najmniej kilku lat polskie wina obecne są na ustach znawców i wielbicieli najlepszych trunków. Produkty rodzimych winiarzy zyskały uznanie sommelierów, a ich popularność rośnie wśród klientów i właścicieli sklepów, restauracji i hoteli. Dlaczego?

Obecnie w Polsce działa ponad 400 zarejestrowanych winnic. Rok do roku ich liczba wzrasta. W ślad za tym, rośnie ilość produkowanego wina i, co ważne, ich jakość! Tę opinię potwierdziła trzecia edycja, rozstrzygniętego w połowie lutego, konkursu WINOPL. 105 winnic nadesłało do niego aż 430 win. Sam konkurs stanowił preludium do wydarzenia gromadzącego fanów wina z całej Polski.

Winne przedwiośnie

Główny punkt winnego przedwiośnia na Międzynarodowych Targach Poznańskich stanowią Targi Polskich Win i Winnicy WINO. Tegoroczne rozpoczną się w czwartek, 16 marca i potrwają trzy dni. W klimatycznej Iglicy - pawilonie nr 11 - jednym z najbardziej charakterystycznych budynków Poznania, czekać będzie kilkaset win serwowanych przez niemal 70 winnic z dziewięciu województw.

- To będzie fantastyczna podróż po polskim winiarstwie z jej nieodłącznym elementem, czyli degustacjami win - mówi Wojciech Kokotek, dyrektor targów WINO. - Wystawcy targów zaoferują też sery, wędliny, czy oliwki, świetnie uzupełniające się z polskim winem.

Święto wina startuje już w czwartek!

Uroczyste otwarcie na scenie targów WINO zaplanowano na czwartek, 16 marca. Już tego dnia można będzie degustować trunki przywiezione przez wystawców. Wydarzenie oferuje również dawkę wiedzy, nowych pomysłów i inspiracji dla profesjonalistów i miłośników wina.

Skąd pasja do wina? Co jest najtrudniejsze w produkcji wina w Polsce? Jakie regiony Polski słyną z produkcji win? Na te i inne pytania odpowiedzą winiarze , którzy swoimi doświadczeniami i historiami podzielą się podczas prelekcji i dyskusji na scenie głównej.

Wartość dodaną targów WINO stanowią dwie kolacje degustacyjne (piątkowa i sobotnia), z potrawami idealnie dobranymi do ściśle wyselekcjonowanych win. O menu zadbał Tomasz Zdrenka, szef kuchni Garden City, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski. Goście kolacji skosztują przede wszystkim win ? laureatów, wspomnianego już, konkursu WINOPL.

- Trudne pytanie, bo konkurs udowodnił, że mamy w Polsce świetne trunki: białe, czerwone, musujące. Degustacja na targach każdego z kilkuset win może stanowić wyzwanie - żartuje Wojciech Kokotek. - Ale na to też mamy radę: zachęcam do odwiedzenia nas przez trzy dni, spróbowania choćby części win i wyrobienia sobie własnej opinii na ich temat - podsumowuje.