Wiosenno-wietnamskie warsztaty Oli Nguyen
Zwyciężczyni siódmej edycji MasterChefa poprowadzi warsztaty kulinarne, podczas których postara się odkryć smaki kuchni wietnamskiej.
Ola Nguyen w trakcie warsztatów, które odbędą się 21 marca w Cook Story by Samsung w Warszawie, podzieli się przepisami, które wyniosła z rodzinnego domu. Ponadto zdradzi jak przygotowywane są aromatyczne potrawy kuchni wietnamskiej.
Przygotowała ona idealny przepis na lekki chleb, pasujący do wiosennych kanapek. To zdrowe pieczywo z tahini i ziarnami. Zdaniem Nguyen taki chleb to połączenie dwóch obszarów kulinarnych inspiracji - polskiej tradycji i azjatyckiego bogactwa smaków. Dodatki rodem z Azji pozwalają nadać wypiekowi wyjątkowy smak.
Przepis na chleb z tahini i ziarnami:
75g zmielonego siemienia lnianego
75g całych ziaren siemienia lnianego
60g mielonego maku
190g łuskanego sezamu jasnego
6 jajek
3 łyżki oliwy
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka soli
Wykonanie:
W dużej misce należy zmieszać ze sobą mokre składniki. Do tej samej miski dodajemy suche składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Zakrywamy miskę folią spożywczą i odkładamy ciasto na około 30 minut, aby siemię lniane spęczniało. Następnie wykładamy ciasto do formy do pieczenia chleba, nasmarowanej wcześniej oliwą i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 95° C - termoobieg - przez 1,5 - 2h. Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy chleb jest gotowy, wbijając w środek wykałaczkę. Jeżeli patyczek jest suchy, wyciągamy chleb z piekarnika i czekamy aż wystygnie.
Ola Nguyen postara się wprowadzić uczestników warsztatów w wiosenny nastrój i odkryć przed nimi niezapomniane i wyraziste smaki kuchni azjatyckiej. Będzie to próba zbalansowania smaków - słonego, kwaśnego, słodkiego i ostrego - które są fundamentem kuchni wietnamskiej.
Ponadto w trakcie warsztatów, ich uczestnicy będą samodzielnie przygotowywać dania kuchni wietnamskiej. Będą to bagietka banh mi, sałatka nom z kalarepy i marchwi czy słodko-kwaśna zupa z ryżem jaśminowym.