Wykorzystanie ziół i przypraw w gastronomii

Wykorzystanie ziół i przypraw w gastronomii

Kuchnia Polska jest ceniona na całym świecie za prostotę oraz bogactwo zastosowanych ziół i przypraw. To właśnie umiejętne dopasowanie tych elementów nadaje wyrazistości i niespotykanego charakteru potrawom.

Zioła oraz przyprawy to także podstawa dań w mojej kuchni. Zioła uraczą nas swoim zapachem i smakiem na długo, jeśli o nie odpowiednio zadbamy podczas przechowywania. Koniecznie należy je trzymać poza opakowaniami - jeśli zamierzamy je nabyć ze sklepu. W przypadku samych przypraw po otwarciu powinniśmy przesypać je do szklanych pojemników, szczelnie zamknąć oraz opisać. Przechowujemy je w suchym i ciemnym miejscu. Przyprawy suche, jak na przykład ziarna kolendry czy ziele angielskie, aby przedłużyć ich trwałość i wydobyć z nich głęboki aromat, proponuję podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić lub utłuc w moździerzu. W przypadku ziaren pieprzu nie ma to sensu, gdyż akurat ten produkt traci swoje właściwości.

Zioła cięte podczas przechowywania należy owinąć zwilżoną ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstawić do lodówki. Co zrobić z ziołami, które straciły na swojej jakości? Polecam, aby je po przebraniu wrzucić do zimnej wody z kawałkami lodu oraz 1 łyżeczką białego cukru. Po około 10 minutach wrócą "do życia". Co zrobić, aby cieszyć się ziołami cały rok ze swojego ogródka? W dzisiejszych czasach nawet po sezonie możemy bez trudu kupić w sklepie koperek, szczypiorek czy inne zioła. Jednak uprawiane we własnym ogródku mają niesamowity smak. Polecam, żeby je po prostu posiekać i zamknąć szczelnie w pojemnik i zwyczajnie zamrozić. Osobiście zbieram z ogródka rodziców koperek oraz natkę pietruszki i magazynuję w opisany sposób. Poza wspomnianymi ziołami, moim ulubionym jest tymianek, dalej rozmaryn oraz melisa. Piękny zapach tymianku króluje w bardzo wielu daniach. Jednymi z moich ulubionych są foccacia oraz ser bufala podany w kompozycji malinowych pomidorków. Skoro już wspomniałem o daniach, to nie byłbym sobą, gdybym nie podzielił się z Wami moimi propozycjami.

Przyprawy oraz zioła są wykorzystywane na całym świecie. W zależności od miejsca występowania wpływają głównie na różnorodność dań i ich charakter. Najczęściej stosuje się mieszanie przypraw ze sobą, dobrym przykładem może być kuchnia libańska, która wykorzystuje takie podstawowe składniki, jak świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, nasiona kolendry oraz sproszkowany imbir. Zmieniając imbir na kumin oraz ziele angielskie na paprykę, uzyskujemy mieszankę przypraw arabskich.

Dukkah to egipska mieszanka utłuczonych prażonych orzechów, ziaren oraz przypraw. Tak prosta kompozycja daje wiele możliwości. Na podstawie wspomnianych produktów możemy pod swój gust wybrać różne gatunki orzechów, dodając różne przyprawy, takie jak: chili w płatkach, tymianek, miętę, ziarna kopru włoskiego czy anyż. Świetnie sprawdzi się jako posypka do wielu przekąsek, dań z mięsa, ryb i warzyw.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ