Wynik finału XI edycji przewodnika Poland 100 Best Restaurants

Wynik finału XI edycji przewodnika Poland 100 Best Restaurants

Finał XI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w unikatowym Hotelu Zamek Ryn, miejscu niezwykle eleganckim, w którym wszyscy goście mogli poczuć niezwykły klimat i pomimo pogody, był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku.

Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants chcą promować miejsca tworzone z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i jest to też doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło  udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2022.

Podczas Gali poznaliśmy zwycięzcę na Najlepszą Restaurację w Polsce w 2022 roku. W tej kategorii zwyciężyła Stara Wozownia. Restauracja mieści się w historycznym budynku Hotelu Pałacu Mała Wieś, nieopodal Warszawy. Gości zachwyca elegancko zaaranżowanymi salami, w których motywami przewodnimi są pompejańskie freski. Szefem Kuchni jest Sebastian Olma - jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia oraz zwycięzca programu TOP Chef. Sebastian rozwija kuchnię, której motywem przewodnim są produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Jednak nie ogranicza się wyłącznie do polskiej kuchni ? inspiracji szuka w ogrodach Pałacu - w historii miejsca.

Najlepsza karczma w Polsce 2022 roku. Ten tytuł przypadł  Karczmie Jakubowa Izba z Ryki. Jakubowa izba to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Lubelszczyzny, w którym kultywowane są najlepsze tradycje polskiej kuchni.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 734 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Co ciekawe, restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów - dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub kilkoro krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według "Poland 100 Best Restaurants Score" na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Na końcu, dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w kategoriach: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - 4 widelce, oraz GRAND AWARD - 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec.

Nagrody specjalne otrzymali:

  • SZEFEM KUCHNI ROKU 2022 został Sebastian Olma.
  • OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2022 został Przemysław Klima szef kuchni jedynej aktualnie gwiazdkowej restauracji w Polsce BOTTIGLIERIA 1881.
  • SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2022 - Michał Gniadek z warszawskiej restauracji KLONN.
  • KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2022 - Rafał Koziorzemski z sopockiego FISHERMAN FINEST FOOD & WINE.
  • Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2022 otrzymał Marcin Soból, Robert Sowa dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2022.

Dodatkowo podczas Gali poznaliśmy również laureatów I edycji #WybieramRestauracje z królewską jagnięciną. To wyjątkowa inicjatywa pod auspicjami Brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów Wołowiny i Jagnięciny, marki Queen's British Lamb, a także Tender Meat ? dystrybutora tego wyśmienitego mięsa. Celem programu jest nie tylko zapoznanie polskich autorytetów kulinarnych z walorami brytyjskiej jagnięciny, ale przede wszystkim zachęcenie Miłośników Dobrej Kuchni, do powrotu do jedzenia w restauracjach. Zwycięzcy z tej kategorii to:

  • TAWERNA GRECKA LUKULLUS - pierwsze miejsce,
  • RESTAURACJA SCIROCCO OLSZTYN - drugie miejsce,
  • SHUUM BOUTIQUE WELLNESS HOTEL - trzecie miejsce.

Zakończeniem wieczoru była wyjątkowa kolacja. Menu przygotował szef kuchni Hotelu Zamek Ryn Ireneusz Koniuszek.