Wyniki konkursu

Wyniki konkursu "Czas na rybę - Junior"

6 października 2018. w Niemodlinie na Zamku Książęcym, podczas ósmej edycji Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego odbył się konkurs "Czas na rybę - Junior" dla uczniów szkół gastronomicznych z województwa opolskiego. Podobnie jak w przypadku konkursu dla profesjonalnych kucharzy, tak i tutaj produktami obowiązkowymi był karp oraz kasza gryczana. 

Dania oceniało jury w składzie: Walentyna Jałocha - przewodnicząca, Krzysztof Malinowski, Michal Proć, Zdzisława Bartków - Sekretarz Niemodlina, Joanna Kardasińska - Prezes Fundacji na rzecz Zamku Książęcego Niemodlin, Ryszard Konieczka (juror techniczny), Karol Kuc (juror techniczny) .

 Na podium stanęli:

I miejsce 

drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Patrycja Podgórska i Żaneta Zadworna

Potrawa: Karp z sosem holenderskim i kaszą gryczaną 

II miejsce 

drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku w składzie Hanna Zygmunt i Angelika Krynicka

Potrawa: Karp smażony, jesienne kaszotto i sos korzenno-śliwkowy

III miejsce 

drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Kraszewskiego w Opolu, w składzie: Daniel Bewko i Gabriela Supron
Potrawa: Niemodliński karp w światowym otoczeniu, duszony na cebulowym francuskim smaku, podany z cukinią wypełnioną włoszczyzną z polską gryką, z zapieczoną pod beszamelem oraz pianką z australijskiego wina  

Wyróżnienia: 

Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śl. z Kędzierzyna Koźla, w składzie: Bartosz Budny, Maria Kubicka

Potrawa: Karp na białym winie z kaszotto w szalotkach z grzybami leśnymi

Drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w składzie: Grzegorz Skornia, Mikołaj Noga 

Karkasz z dyniowym puree