
Wystartowała wiosenna edycja Restaurant Week
W środę 22 marca powróciło znane i lubiane wydarzenie kulinarne, którego trwaniem będziemy mogli cieszyć się do końca kwietnia! Najnowsza edycha festiwalu wystartowała pod hasłem #FoodSoundsGood! Koncertowe kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach. Jakie restauracje warto odwiedzić?
Restauracja Mozaika w Warszawie oferuje swoim gościom prawdziwą symfonię smaków. Zachwyci entuzjastów doskonałej kuchni i miłośników stylowych wnętrz. Zespół kucharzy pod batutą szefa Tomasza Koprowskiego zawsze doprowadza każde danie do perfekcji. Obie propozycje festiwalowego menu są wyjątkowe: pierwsze menu składa się z ravioli z selera z jabłkiem i czarną truflą w ramach przystawki, pieczonej brukselki z pietruszkowym purée oraz deseru w postaci musu z czarnej porzeczki z lawendą. Drugie menu to propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków - w ramach przystawki kaszanka smażona z zielonym jabłkiem, jako danie główne - pierś z kaczki sous vide z pomarańczą i pieczonym słodkim ziemniakiem. A co na deser? Tarta słony karmel z orzechami laskowymi. Dodatkowo, w ramach prezentu na start, Goście otrzymają świeże pieczywo z masłem na rozbudzenie kubków smakowych!
Zabrzańska restauracja Kelnerzy na Wieży, znajdująca się w Wieży Ciśnień to miejsce, które łączy ruch turystyczny z dobrą muzyką, wyśmienitymi koktajlami oraz świetnym jedzeniem. Z okazji Festiwalu szef kuchni przygotował dwie wersje menu: opcja bezmięsna to pieczona kukurydza z idealnie zbalansowanymi dodatkami, dorsz sous vide z werbeną cytrynową oraz koncertowo podane lody lawendowe z sosem z czarnego bzu. Alternatywna kompozycja to carpaccio wołowe z dressingiem limonkowym, żeberka BBQ z karmelizowanymi słodkimi ziemniakami oraz kusząco brzmiące makaroniki na chmurce.
Jeśli ktoś z Was ma ochotę na orientalne nuty, to miejscem dla niego jest Kago Sushi z Lublina, gdzie nad kreacją dań czuwa szef Alon Than. Świeża, lekka kuchnia japońska, nieoczywiste połączenia tworzące uzależniający smak umami, a także mistrzowskie podanie gwarantują niezapomniane przeżycia. W festiwalowym menu mamy do wyboru wersję złożoną z Sicimi Kyuri (plastry ogórka marynowane z czosnkiem i olejem sezamowym z dodatkiem pikantnej przyprawy sicimi), Yasai Ramen (wegetariański ramen) i Daifuku Ichigo (ryżowe ciastka o smaku truskawki) lub drugą, w której po przystawce z ogórka serwowane jest sushi - Ika Ma Tempura (futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefin) oraz Sake Kani Maki (California maki z łososiem i sałatką z paluszka krabowego), a na deser kremowy mus z matchą i chrupiącą skorupką. Każdy znajdzie coś dla siebie - zarówno miłośnicy japońskiej kuchni, jak i ci, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować dań z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Restauracja Regiment w Białystoku to propozycja dla miłośników wysublimowanej elegancji. Szef kuchni Tomasz Siwkowski wraz ze stworzoną przez niego załogą, dokładają wszelkich starań, aby każdy gość wychodził z restauracji szczęśliwy. W ramach Festiwalu spróbować można trzydaniowego menu złożonego z oberżyny z rusztu z musem z twarogu i orzechów włoskich, pieczonej dyni z dzikim brokułem i pieczarką portobello w wersji bezmięsnej. Alternatywnie można wybrać ceviche z pstrąga łososiowego z awokado i wakame oraz pierogi z wędzonym jeleniem z musem z pieczonej cebuli i antonówki. Obie kompozycje zwieńczone są deserem - tartaletką lemon curd z włoską bezą.
W Poznaniu koniecznie warto zajrzeć do Yssycz - klimatycznej restauracji z przyjazną, sąsiedzką atmosferą, doprawioną pasją i miłością do dobrego jedzenia. W ramach Festiwalu do wyboru są dwa menu, pierwsze to kompozycja złożona z karmelizowanego pak choi z purée marchewkowym z miso oraz ravioli z burakiem, kozim serem i karmelizowanymi orzechami włoskimi. Drugie menu brzmi równie pysznie - tortellini z szarpanym kurczakiem i grzybami leśnymi, podlane aromatycznym bulionem dashi w ramach przystawki oraz łopatka wieprzowa sous vide na purée truflowym z sosem demi glace i marynowanym burakiem. Na deser w obu wersjach serwowana jest kusząco brzmiąca czekoladowa rozkosz.
Festiwalowe menu to koszt 69 zł. To wyjątkowe doświadczenie restauracyjne obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy gość otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości lub wersja ~0 proc. - Martini Vibrante & Tonic. Dodatkowo, na końcu procesu rezerwacji, na Gości czeka rabat od Partnera Festiwalu. Co więcej - tegoroczni partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Herbatę Festiwalu - Lipton, w wyjątkowej gamie aż 12 różnych smaków - do wyboru na miejscu w restauracji! Dzięki firmie Lurpak goście otrzymają w ramach poczęstunku starter z masłem.
Premiera Festiwalu Breakfast Week #SmakujPoranek
Tegoroczna wiosenna edycja Festiwalu to także premiera Breakfast Week, w ramach którego Goście mogą odkrywać popisowe śniadania najlepszych szefów kuchni w festiwalowej cenie 33 zł! Breakfast Week debiutuje w największych miastach Polski: Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Wyjątkowe popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym od Alpro przygotowały nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także najciekawsze restauracje do odkrycia.
Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z Restaurant Week: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z miejsc. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro Barista. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z pysznym migdałowym Alpro Barista). Festiwalowe śniadania można zarezerwować na stronie BreakfastWeek.pl. Breakfast Week, tak jak Restaurant Week, potrwa od 22 marca do 30 kwietnia.