Wzrost cen w restauracjach i hotelach

Wzrost cen w restauracjach i hotelach

Jak podaje GUS, w maju ceny w branży HoReCa wzrosły o 15 proc. w porównaniu rok do roku. W ciągu miesiąca wzrosły o 1,3 proc.

Przypomnijmy, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w ujęciu rok do roku wzrosły w maju 2023 o 13 proc., zaś ceny w porównaniu miesięcznym się nie zmieniły. Jeśli chodzi o ceny żywności i napojów bezalkoholowych, to wzrosły one o 18,9 proc. w porównaniu z 19,7 proc. w kwietniu.

- W maju br. w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały wyższe ceny w zakresie żywności (o 0,5 proc.) i zdrowia (o 1,9 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,13 p. proc. i 0,11 p. proc. - podał Główny Urząd Statystyczny.

W porównaniu do maja ubiegłego roku, więcej niż o 20 proc. podrożały takie produkty jak: pieczywo, makarony, ryby i owoce morza, mleko, jogurt, śmietana, napoje i desery mleczne, sery i twarogi, jaja, warzywa, cukier, kakao i czekolada w proszku. Staniało natomiast masło i drób.

Względem ostatniego miesiąca tanieją ryż, pieczywo, mleko, sery i twarogi, tłuszcze roślinne i zwierzęce (w tym masło) oraz warzywa i cukier.

- GUS potwierdził spadek inflacji z 14,7 do 13,0 proc. Od szczytu w lutym obniżyła się o 5,4 pkt. proc. Spadek inflacji spowodowały niższe ceny paliw, wolniejszy wzrost cen żywności i dość zauważalne wyhamowanie inflacji bazowej. Szacujemy, że spadła ona z 12,2 do 11,3-11,4 proc. - podali na Twitterze analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego. - Dynamika cen w maju obniżyła się z 19,7 do 18,9 proc. Następne miesiące przyniosą dalszy spadek inflacji żywności wspierany globalnymi spadkami cen. Indeks FAO wskazuje, że światowe ceny żywności są o 21 proc. niższe niż rok temu.