X Europejskie Targi Produktów Regionalnych - dzień trzeci

X Europejskie Targi Produktów Regionalnych - dzień trzeci

W trakcie kolejnego dnia Europejskich Targów Regionalnych nie zabrakło atrakcji kulinarnych. Ważnym punktem było też otwarcie konkursu na najlepszy produkt tegorocznych Targów.

Podczas trzeciego dnia 10. edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zarembku Tradycji gościło Muzeum Tatrzańskie, Tatrzański Park Narodowy oraz PTTK. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość nauki poprzez zabawę poznając tatrzańskie i kulturalne szlaki. Wszyscy chętni mogli też spróbować nauczyć się ozdabiać wyroby ze skóry pod czujnym okiem Zdzisława Kramarza.

O podniebienia uczestników zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Sidziny, które zaprezentowały zupę z kiszonych rydzów oraz kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, którzy pod wodzą Grzegorza Bukowca częstowali zupą i deserami.

Ważnym punktem było otwarcie konkursu na najlepszy produkt tegorocznych targów. Wyniki obrad Jury zostaną ogłoszone podczas ceremonii rozdania nagród 14 sierpnia.

Ponadto na targowej scenie wystąpiły zespoły regionalne: "Watra" z Bańskiej Wyżnej, "Nasa Śleboda" z Knurowa, "Wierchy" z Gliczarowa Górnego oraz Podhalański Zespół Góralski "Harnasie" z Suchego.

fot. Kronos Media