X Jubileuszowy Konkurs "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018"
7 grudnia 2018 r. w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej DORAM przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie odbędzie się X Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018" oraz Ogólnopolska Olimpiada Baristów dla Szkół Gastronomicznych.
Celem głównym konkursu kulinarnego jest m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Zakwalifikowane drużyny bedą musiały wykazać się wiedzą, umiejętnością oraz kreatywnością, wykonując zadanie techniczne polegające na przygotowaniu amuse bouche z wykorzystaniem śledzia - filet a'la matias oraz dania głównego z wykorzystaniem mięsa wołowego, a dokładniej górnej cześci zrazowej, ziemniaków oraz goździków, a także deseru, z użyciem sera twarogowego tłustego oraz czerwonego buraka.
Do konkursu zakwalifikowało się 12 szkół, a wśród nich:
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Zespół Szkół Powiatowych im. mjr. H. Sucharskiego
- Zespół Szkół Nr 1, Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom
- Zespół Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II, Radzyń Podlaski
- Zespół Szkół Gastronomiczno - Usługowych, Chorzów
- Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
- Zespół Szkół im. Michała Konarskiego, Warszawa
- Zespół Szkół im. Bolesława Prusa, Pułtusk
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Warszawa