XIII Festiwal Kuchni Greckiej - już za nami!

XIII Festiwal Kuchni Greckiej - już za nami!

XIII edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się w piątek 23.03.2018r. podczas targów EuroGastro w Warszawie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień i wzruszeń. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia - Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. 

Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Jego Ekscelencję Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Grecji w Polsce, Panią Despoinę Ipioti, Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa, Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności wspaniałych gości m.in. Pani Nikoletty Nikolopoulou, Dyrektora Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Pani Angeliki Kośmider z Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.

Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski - przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba oraz  sekcję gwiazdorską w składzie: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy - Norbert Bieńkowski.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ser Manouri Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans.  

Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce - Paweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny****  w Pabianicach, II miejsce - Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie, oraz III miejsce Markos Prountsis, Hotel Kossak ****, Kraków. Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji "U Artura", uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy razem z nami byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie.