XIV edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018
31 sierpnia rozpoczyna się XIV edycja konkursu kulinarnego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018, dedykowanego uczniom szkół gastronomicznych. Finał odbędzie się 21 listopada w Poznaniu.
Tematem tegorocznej edycji jest danie główne z Indyka z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional (redukcja, marynaty, primerby, esencje buliony)
Zachęcamy do udziału wszystkich uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Jest to doskonała okazja na rozwijanie swoich umiejętności oraz pasji do gotowania. Laureat konkursu otrzyma prestiżową nagrodę, którą jest staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".
Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:
- I etap: kwalifikacje - przygotowanie i nadsyłanie receptur.
W terminie od 31.08.2018 r. do 01.10.2018 r. uczniowie przesyłają przepisy na danie główne, wraz ze zdjęciem. Na tym etapie jury wybiera uczestników półfinału. - II etap: półfinał
16 najciekawszych zgłoszeń weźmie udział w rywalizacjach półfinałowych, które odbędą się 24.10.2018 r. - III etap: finał
Do ostatniego etapu przechodzi 10 uczestników, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. Finał zostanie rozegrany 21.11.2018 r. o godzinie 9.00 w Poznaniu.
Przewodniczącym jury został Tomasz Purol Szef Kuchni Hotelu BLOW UP HALL 5050 z Poznania.