XIV edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018

XIV edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018

31 sierpnia rozpoczyna się XIV edycja konkursu kulinarnego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018, dedykowanego uczniom szkół gastronomicznych. Finał odbędzie się 21 listopada w Poznaniu.

Tematem tegorocznej edycji jest danie główne z Indyka z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional (redukcja, marynaty, primerby, esencje buliony)

Zachęcamy do udziału wszystkich uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Jest to doskonała okazja na rozwijanie swoich umiejętności oraz pasji do gotowania. Laureat konkursu otrzyma prestiżową nagrodę, którą jest staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:

  • I etap: kwalifikacje - przygotowanie i nadsyłanie receptur.
    W terminie od 31.08.2018 r. do 01.10.2018 r. uczniowie przesyłają przepisy na danie główne, wraz ze zdjęciem. Na tym etapie jury wybiera uczestników półfinału.
  • II etap: półfinał
    16 najciekawszych zgłoszeń weźmie udział w rywalizacjach półfinałowych, które odbędą się 24.10.2018 r.
  • III etap: finał
    Do ostatniego etapu przechodzi 10 uczestników, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. Finał zostanie rozegrany 21.11.2018 r. o godzinie 9.00 w Poznaniu.

Przewodniczącym jury został Tomasz Purol Szef Kuchni Hotelu BLOW UP HALL 5050 z Poznania.