XIV Festiwal Kuchni Greckiej za nami

XIV Festiwal Kuchni Greckiej za nami

Kolejna edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się 29 marca 2019 roku podczas targów EuroGastro w Warszawie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień.

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat.

XIV Festiwal Kuchni Greckiej rozpoczął się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Evangelosa Tsaoussisa - Ambasadora Grecji w Polsce, Nicholasa Christodoulidisa - Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa - Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej.

Tuż po powitaniu przez gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Vaggelis Bilibas, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba, Zbigniew Kurleto oraz sekcję gwiazdorską w składzie: Krzysztof Przepiórka , Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy - Norbert Bieńkowski.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIV Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze musieli się bowiem zmierzyć z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami.

W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: filet z indyka, oliwa z oliwek, mrożona okra, świeży bakłażan i por. W tym roku również kucharze mieli za zadanie zaproponować deser na bazie pralin.

Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców tegorocznej edycji Festiwalu:

I miejsce - Patryk Orzeł z restauracji MELTEMI w Warszawie

II miejsce - Adriana Wójcikowska z restauracja Amarylis w Krakowie

III miejsce - Michał Bielecki z Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice

Jury degustacyjne wybrało swojego faworyta Marcina Zawadzkiego z Taverny Santorini w Warszawie.

Nagrodę główną stanowiła wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive, voucher w wysokości 1000 zł oraz komplet obiadowy.

Zwycięzcom i wszystkim wyróżnionym serdecznie gratulujemy.