XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana"

W sobotę 11 marca 2023 roku do Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu zawita włoska kuchnia. Wszystko za sprawą konkursu, który pomoże ujawnić się talentom kulinarnym. Przed nami szesnasta edycja konkursu "Arte Culinaria Italiana".

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy pod uwagę wezmą dwa dania konkursowe: pierwsze danie  z obowiązkowym użyciem makaronu lub ravioli i dowolnych składników oraz drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef bez kości SNS i dowolnych składników.

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski -przewodniczący jury, Kurt Scheller, Robert Sowa, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek , Janusz Profus, Piotr Soboń, Piotr Sabala, Rafał Zaręba i Krzysztof Gawlik. W jury profesjonalnym technicznym : Cezary Powała, Jakub Steuermark,  Mariusz Nowicki i Andrzej Ławniczak. Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Marcin Piotrowicz, Sebastian Ołubek i Rober Kopacz.

Co więcej, przewodniczącym jury VIP został szef kuchni Michał Węcławek, a jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober. Z kolei wydarzenie poprowadzi Robert Bochenko, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 18 zespołów z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip:

1. Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel - Niemcza

Dmytro Ostapyshen, Bartłomiej Błaszczyk

2.Restauracja Dziurka od klucza - Warszawa

Wojciech Kapusta, Yourii Haliak

3.Hotel Restauracja Adria - Ruda Śląska

Grzegorz Spyra, Łukasz Smela

4.Restauracja Dwór Liczyrzepy - Karpacz

Marcin Kosmala, Bartosz Rybiałek

5.Restauracja Lemon - Gródek nad Dunajcem

Dominik Jeleński, Wojciech Bąba

6.Restauracja Loft - Gostyń

Artur Mendyka, Weronika Dulas

7.Restauracja Mamma Mia - Karpacz

Paweł Kucharski, Kamil Kowal

8.Mixtrura by Roman Serdiuk - Poznań

Roman Serdiuk, Ihor Skibin

9.Restauracja Miodowa- Dzierżoniów

Maksym Trushkin, Emil Buszyński

10.Fabryka Wełny Hotel &SPA - Pabianice

Michał Bielecki, Piotr Szaliński

11.Basico-Restauracja Scena Cegielnia- Radzymin

Jakub Zięba, Marcin Oleksiak

12.Restauracja Zmyślona Centrum Trzy Jeziora- Wieleń Zaobrzański

Konrad Kistela, Mukesh Singh

Gwiazdorski konkurs

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem autorskiego dania z makaronu lub ravioli z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz wybranych składników.

Tym samym będzie można obserwować zmagania Izabeli Trojanowskiej, Jacka Kopczyńskiego, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Agaty Rudnickiej, Agnieszki Dziekan oraz Antka Smykiewicza.

Gwiazdy będą oceniane przez  jurorów degustacyjnych VIP: V-ce burmistrza miasta Karpacz,  Prezesa Górskich Resortów, Prezesów Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego i Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz przedstawicieli sponsora strategicznego oraz sponsorów głównych.

Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i  Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office .

Konkurs odbędzie się w sobotę 11 marca w godzinach 10:00-15:00 w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu.