Za nami Bocuse d'Or. Dania zwycięzcą!

Za nami Bocuse d'Or. Dania zwycięzcą!

W poniedziałek 23 stycznia 2023 roku, po dwóch dniach zaciętej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen kończy 19. wielki finał Bocuse d'Or. Drugie miejsce zajęła drużyna z Norwegii w składzie szefa kuchni Filipa Augusta Bendiego i jego commisa Leona Haarberga Nilsena zdobywając statuetkę Bocuse d'Argent. Z kolei trzecie miejsce należy do Węgrów reprezentowanych przez Bence Dalnokiego i jego commisa Patrika Nyikosa.

24 członków Jury wydało swój werdykt po pięciu i pół godzinach testów, nagradzając technikę, prezentację produktu oraz zero-waste.

Wyniki Wielkiego Finału Bocuse d'Or 2023

I miejsce Bocuse d'Or : Dania - Brian Mark Hansen

II miejsce Bocuse d'Argent : Norwegia - Filip August Bendi

III miejsce Bocuse de Bronze : Węgry - Bence Dalnoki

Pozostali finaliści:

4 miejsce: Szwecja - Jimmi Eriksson

5 miejsce: Francja - Nas Pirollet

6 miejsce: Finlandia  - Johan Kurkela

7 miejsce: Wielka Brytania - Ian Musgrave

8 miejsce: Islandia - Sigurjón Bragi Geirsson

9 miejsce: USA - Jeffery Hayashi

10 miejsce: Szwajcaria - Christoph Hunziker

11 miejsce: Kanada - Samuel Sirois

12 miejsce: Japonia - Tomoyuki Ishii

13 miejsce: Estonia - Alexander Gureev

14 miejsce: Belgia - Sam Van Houcke

15 miejsce: Nowa Zelandia - Will Mordido

16 miejsce: Kolumbia - Carlos Pajaro

17 miejsce: Chiny -  Nick Yuli Lin

18 miejsce: Australia - Alex Mcintosh

19 miejsce: Mauritius - Kritesh Halkory

20 miejsce: Korea Południowa - Byeonghyen Hwang

21 miejsce: Chile - Ari Zuniga Salas

22 miejsce: Meksyk - Marcelo Hisaki

23 miejsce: Maroko - Faical Zahraoui

24 miejsce: Sri Lanka - Mihishan Rashminga Silva

Inne nagrody:

Best commis award: Norwegia - Leon Haarberg Nilsen

Best "Feed the Kids" test award: Francja - Nais Pirollet

Best theme on a platter award: Szwecja - Jimmi Eriksson

Social Commitment Award: Meksyk - Marcelo Hisaki

Po zwycięstwie w europejskich eliminacjach Brianowi Markowi Hansenowi po raz kolejny udało się sprawić, że duńska gastronomia zabłysnęła podczas Wielkiego Finału, zastępując Ronniego Vexe Mortensena, zdobywcę drugiego miejsca w 2021 r. Oparta na motywach baśni i inspirowana słynnym duńskim autorem Hansem Christianem Andersenem, menu Briana Marka Hansena było hitem jury - czytamy na stronie Bocuse d'Or.

Przed nami polska selekcja już jesienią 2023 roku a następnie europejski etap, który odbędzie się 19 i 20 marca 2024 w Trondheim w Norwegii.

zdj. morocco.detailzero