Za nami I Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

Za nami I Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

W piętek 10 marca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, odbył się Pierwszy Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego, podczas którego zmierzyło się dziesięć dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski.

Zadania konkursowe

Zadaniem uczniów szkół gastronomicznych było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, a także produktów regionalnych oraz sezonowych. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali wysoki poziom, serwując różnorodne dania.

Zdobywcy pierwszego miejsca - Maja Siebert i Patryk Jankowski, przygotowali Ballotine, z wykorzystaniem szynki wędzonej, palonego siana, pyry z gzikiem, shimeji, demi glace z borówką brusznicą. Maja i Patryk reprezentowali Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie.

Instytut Kulinarny Transgourmet jest nowoczesną przestrzenią do organizacji konkursów kulinarnych, a także realizacji imprez integracyjnych. Wyposażony w najnowszej generacji sprzęt kuchenny, nowoczesne, dziesięcioosobowe stanowiska do szkoleń baristycznych i barmańskich. Wykwalifikowana kadra ekspertów zapewnia profesjonalną pomoc i wsparcie podczas każdego wydarzenia.