
Za nami konkurs na najlepszy finger food! Wyłoniono 6 zwycięzców!
Celem i misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest pomoc młodym kucharzom w pielęgnacji i rozwijaniu pasji, jaką jest sztuka kulinarna na najwyższym, światowym poziomie oraz wykreowanie w nich myśli o tym, że w przyszłości zostaną szefami kuchni. Tym samym wczoraj poznaliśmy wyniki konkursu na najlepszy finger food! Szefowie Tomasz Łagowski i Adam Chrząstkowski wybrali Studentów, których finger foody uzyskały najwięcej punktów.
1 miejsce zajął Dawid Cieśliński i jego finger food: "Łosoś Gravlax marynowany w soku z buraka podany w tartaletce z kremem na bazie serka Philadelphia, purée buraczanym, tiulem buraczanym oraz żelem z limonki".
2 miejsce należy do Wiktorii Koziatek, która wykonała: "Ptysia na wytrawnie z łososiem, sosem tzatziki, serkiem buraczanym, tiulem, kiełkami groszku i jadalnym złotem".
3 miejsce uzyskała Aleksandra Dobroszek i jej "Wątróbka/malina/pietruszka na chlebku".
4 miejsce zajął Dawid Pawłowski z "Wytrawnymi ptysiami nadziewanymi musem z pieczarek brunatnych i czarnego czosnku pod majonezem koperkowym".
5 miejsce przyznano Annie Kołodziejczyk, która przygotowała wersję fingerfood'u na słodko: "Czekoladowy cake pops z sorbetem malinowym".
6 miejsce przydzielono Karolowi Wajdzie i jego "Pâté wieprzowym z galaretką winną".
Już 25 marca Zwycięzcy wystąpią na pokazie live cooking na GastroTargach SMAKKI z szefami Tomkiem i Adamem, gdzie będą przyrządzać swoje autorskie finger foody!
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to wyjątkowy na skalę kraju projekt realizowany od 2022 roku. W drodze preeliminacji szkolnych wyłoniono wyjątkowo uzdolnionych dwudziestu czterech przyszłych szefów kuchni i zapewniono im możliwość nabywania kulinarnych zdolności pod okiem znakomitych trenerów cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami.
Zdj. Facebook Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere