Za nami polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020

Za nami polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Zwycięska ekipa z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych pokonała 7 zespołów z całej Polski i zapewniła sobie wyjazd do Paryża przygotowując najlepszą interpretację konkursowego dania składającego się z kaczki, dyni i suszonej śliwki.  

20 listopada, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie odbył się wielki finał Polskich Eliminacji do Les Chefs en Or 2020 w kategorii juniorów. Uczniowie, wyłonieni w szkolnych półfinałach, kolejny raz zmierzyli się z konkursowymi składnikami - kaczką barbarie, dynią piżmową oraz suszonymi śliwkami. Zawodnicy pokazali progres jaki osiągnęli dzięki treningowi z Bartoszem Peterem oraz wskazówkom otrzymanym od niego podczas listopadowego szkolenia.

Najlepsze danie przygotował zespół w składzie Dawid Wantrych i Emilia Czyrko. Zwycięzcy, nie ukrywali radości i wzruszenia.

- Startujemy razem w konkursach od trzech lat, dzięki czemu świetnie się rozumiemy i pracujemy niemal bez słów. Ta nagroda jest doskonałym zwieńczeniem naszej wspólnej pracy. Przygotowując dzisiejsze danie stawialiśmy na oryginalność oraz maksymalne wykorzystanie składników. Zaserwowaliśmy roladkę z piersi z kaczki w cranchu z kaczej skóry i orzechów laskowych z podwędzanym puree z dyni i jabłka, tortellini z dynią, babeczkę z musem śliwkowo-dyniowym, śliwkowym demi glace i parisienne z dyni w karmelu. Jesteśmy bardzo dumni, że to danie zapewniło nam zwycięstwo - podsumowuje Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Ocena profesjonalnego jury

Transgourmet i Selgros Cash&Carry umożliwia młodym kucharzom reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej, zapewniając jednocześnie promocję poza granicami kraju i zdobycie nowych doświadczeń.

Stawką w konkursie, oprócz reprezentacji  Polski na  konkursie Les Chefs en Or w Paryżu były wyjątkowe nagrody - wartościowe stypendium, cykl szkoleń pod okiem ekspertów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz staż w restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin. Jurorzy, oceniający pracę zespołów podczas zmagań, również byli wyjątkowi. W składzie jury technicznego znaleźli się: Lech Pluciński, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski oraz chef kuchni restauracji F Delicious, Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski. Sędziowie oceniali przede wszystkim wykorzystanie technik kulinarnych, zarządzenie czasem i składnikami oraz czystość na stanowisku pracy. Jury degustacyjne skupiło się na smaku, wyglądzie, kompozycji dania oraz jego zgodności z tematem przewodnim. Konkursowe potrawy smakowali: Barbara Starecka, dziennikarka kulinarna i podróżniczka, Karol Lisiński, manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet, Zenon Hołubowski, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski, certyfikowany sędzia WACS oraz Ciprian Nicolescu, szef kuchni, założyciel i trener w Instytucie Kulinarnym Augusta Escoffier w Rumunii.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry inwestuje w młodych

Rozwój branży jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który od lat wspiera szkoły  gastronomiczne w kraju inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii.