Zabierz świąteczne danie do domu
Takim hasłem wielu restauratorów może zachęcać do coraz popularniejszych usług cateringowych. Współczesne życie wygląda tak, że czasu zawsze jest za mało i nie mamy możliwości przygotowania całej wieczerzy wigilijnej lub chcemy razem ze współpracownikami zrobić firmową kolację świąteczną. Ale czy da się w stu procentach przenieść restaurację do domu lub biura?
Moim zdaniem należy oddzielić ten kierunek i nastawienie. Dania restauracyjne w pudełku zawsze będą odbiegały od dań serwowanych na talerzu. Dochodzi tu wiele aspektów, od atmosfery panującej w lokalu, obsługi, aż po prezentację, bo kto w dzisiejszej dobie nie zaczyna oceny od wyglądu czy też zrobienia pięknego zdjęcia? Należy przede wszystkim zmienić myślenie i oczekiwania - smakowo danie pozostanie dobre, ale poprzez zaparowanie i transport może stracić estetykę i prezentację.
Cateringowy rozwój
Czasy pandemiczne bardzo zmieniły wizerunek branży gastronomicznej. Wiele miesięcy lockdownu spowodowało konieczność zmiany strategii funkcjonowania lokali, był to jedyny sposób, by przetrwać ten trudny i niepewny czas. Niewątpliwie miało to duży wpływ na rozwój cateringu, zarówno w restauracjach, jak i hotelach, choć przede wszystkim skupmy się na tych pierwszych. Kucharze i restauratorzy byli zmuszeni do bardzo szczegółowego przeanalizowania rynku oraz tematu posiłków na wynos. Szczególnie utrudnioną sytuację mieli ci, którzy z cateringiem do tamtej pory mieli niewiele wspólnego, obszar ten w tak dużym procencie nie występował w restauracjach przed pandemią. Obecnie zagościł już na stałe w branży gastronomicznej i bardzo duży procent lokali posiada opcję dostaw i wynosów.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<