
Zespół zgrany czy zwinny?
Kiedy myślę o zespołach osób, które pracują w gastronomii i które obserwuję, korzystając z ich usług, często porównuję je do orkiestry symfonicznej lub jazzbandu. Dostarczony efekt jest czasem prawdziwym dziełem sztuki - piękny, dopracowany w każdym calu, zapewne w wyniku wielokrotnych prób, gdzie nic nie jest kwestią przypadku, ale też prawie nic nie da się w nim zmienić... Ale przyznaję, że od muzyki klasycznej wolę jazz - jam session zawsze mnie fascynuje i kiedy zastanawiałam się, jak przenieść zjawisko dobrego "zgrywania się" członków zespołu na grunt innych niż muzyka aktywności, pomyślałam o idei agile, związanej z zarządzaniem projektami.
Agile w gastronomii
Agile to filozofia, sposób myślenia, podejścia do biznesu i postawa w stosunku do pracy, która oparta jest na silnej współpracy i relacji, a także szybkim reagowaniu i dostosowywaniu się do zmian. Arie Van Bennecum, jeden z twórców "Manifestu zwinności" (ang. Agile Manifesto) określił to tak: "Agile polega na unikaniu opóźnień, dostarczaniu na rynek wartości biznesowej, której naprawdę potrzebujesz, tak szybko, jak to możliwe, a to oznacza wysoki poziom jakości". Trzeba podkreślić, że koncepcja ta powstała w środowisku IT, ale obecnie jest standardem tworzenia nie tylko oprogramowania, ale rozwijania różnych produktów i usług, umożliwiając zespołom szybkie dostarczenie użytecznej wersji produktu/usługi w krótszym czasie. Zatem z jednej strony kompletnie odmienne od gastronomii zadania, ale z drugiej jak bardzo podobne: tempo realizacji, dopasowanie do potrzeb klienta, podział pracy i współpraca w czasie równoległym. Zwinność ma dać dobry efekt w krótkim czasie i bez zbędnego obciążania członków zespołu. Zwinne zespoły mają być zarówno efektywne (osiągnięcie celu zewnętrznego), jak i zgrane (współpraca wewnętrzna).
Cechy zwinnego zespołu
W nawiązaniu do idei agile powstało wiele zwinnych metodyk (np. Scrum, Feature-Driven Development, Extreme Programming), które mają wspólne elementy, w tym cechy zespołów. W oparciu o najczęściej utożsamianą z agile metodyką Scrum, w zespole funkcjonują trzy rodzaje członków: Scrum Master (zarządza procesem, np. właściciel restauracji, szef kuchni), Product Owner (właściciel produktu, osoba odpowiadająca za realizację usługi, kontakt z klientem, np. menedżer, szef sali), Developer (wykonujący produkt, np. kucharz, cukiernik). Wszyscy powinni jako zespół przejawiać poniższe cechy.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<