Zmiany w przyzwyczajeniach gastronomicznych coraz bardziej widoczne

Zmiany w przyzwyczajeniach gastronomicznych coraz bardziej widoczne

Rewolucja w dziedzinie jedzenia odbywa się w zawrotnym tempie. Dużo osób rezygnuje z gotowania, decydując się na zamawianie dań do domu.

Osoby ze starszego pokolenia nie pamiętają czasów, gdy wszystko można byłoby zamówić przez internet czy telefon. Młodsi natomiast nie wyobrażają sobie życia w świecie, w którym nie mogłoby się szybko i bezprzewodowo wybrać jedzenia, które chcą zjeść.

Zmiany w dziedzinie gastronomii i przyzwyczajeń przebiegają bardzo szybko, dlatego trudno określić jak będzie wyglądała sytuacja za kilka lub kilkadziesiąt lat. Jednak już teraz można zauważyć coraz częstsze przekształcanie się nawyków dotyczących jedzenia, jak i związanych z nim czynności. Ogromny wpływ ma na to podniesienie się możliwości finansowych społeczeństwa. Powoduje to wzrost zapotrzebowania na usługi gastronomiczne różnego typu.

Restauracje zachęcają do wychodzenia z domu i odwiedzania ich lokali, ale dla tych, którzy nie mają na to czasu przygotowują specjalną ofertę - możliwość zamówienia dania z dowozem. W związku z tym wciąż rośnie liczba portali i aplikacji umożliwiających dostęp do tysięcy restauracji, dzięki którym w krótkim czasie można zamówić jedzenie, a po upływie kilku chwil odebrać je od kuriera u progu własnego mieszkania. To natomiast daje możliwość rozkwitu branży kurierskiej, która konkuruje ze sobą na ceny dostaw. Podobna sytuacja napędza więc biznes kilku branż jednocześnie.

Podążanie za trendami skutkuje rozwojem rynku na kilku jego sektorach. Z racji, że niektóre z lokali nie zawsze mogą logistycznie podołać obsłudze gości, otwierane są tzw. Dark Kitchen - restauracje bez sali konsumenckiej, których głównym celem jest dowóz posiłków. Podobne miejsca zlokalizowane są najczęściej na obrzeżach miast, dzięki czemu nie ponoszą dużych kosztów związanych z opłacaniem czynszu, a mogą w ten sposób skupić się na dobrej logistyce transportowej. Wiele firm korzysta już z usług właśnie Dark Kitchen, dostarczając w ten sposób swoim pracownikom do biur kanapki, sałatki czy obiady, które przygotowywane są w nocy, a dostępne np. na śniadanie.

Ludziom coraz mniej opłaca się gotować. Czy to z racji braku czasu, czy braku chęci. Coraz więcej osób nastawia się na wygodę, czego skutkiem są też zmniejszające się przestrzenie zajmowane przez kuchnie w domach czy mieszkaniach. Dużo jest pomieszczeń z aneksem kuchennym, natomiast mniej przeznaczonych wyłącznie na kuchnię, wyraźnie oddzielonych od innych miejsc.

W ten sposób widoczny jest trend odrzucenia w kąt gotowania w domu, a zmienienia przyzwyczajeń i konsumowanie posiłków zamawianych przez różne urządzenie elektroniczne, zaraz po dostawie pod podany adres.