Znamy kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

Znamy kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

1 lipca odbył się siódmy z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski - Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Jego zwycięzcami zostali Emil Klimas i Dominik Świątecki.

W tym roku, w Hotelu BoniFacio, odbyła się 11. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Organizatorami spotkania byli Stefan Birek i Konrad Birek.

Do rywalizacji przystąpiło 11 ekip z całej Polski. Zawodnicy musieli przygotować na przystawkę tatara oraz majonez według autorskiego pomysłu, a także danie główne z wykorzystaniem kurczaka kukurydzianego, sera oraz sezonowych dodatków.

Zadania konkursowe oparte zostały na prostych składnikach, ale mimo wszystko były wymagające.

Poprzeczkę wysoko postawiło również profesjonale Jury w skład którego wchodzili: Adam Michalski (Przewodniczący Jury), Mirosław Szajkowski, Mirosław Reszczyk, Kuba Winkowski (NationalChef of the Year 2019 w Wielkiej Brytanii), Witek Iwański (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2006 roku) oraz Jarosław Walczyk.

Nad przebiegiem technicznym konkursu czuwali natomiast: Grzegorz Birek i Bartosz Peter - zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2017 i 2018.

Największe uznanie jurorów zdobyli Emil Klimas i Dominik Świątecki z Hotelu Andersia w Poznaniu. Ekipa ta stanęła nie tylko na najwyższym podium, ale otrzymała także nominację do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski.

Na kolejnych miejscach uplasowali się: Michał Grzegorek i Agnieszka Piekarczyk z Puro Hotel Kraków Kazimierz oraz Maciej Małecki i Marcin Nowak z Puro Hotel Warszawa.

Finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dniach 1-2 października 2019 podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Więcej informacji na www.kpp.mtp.pl oraz na fan page?u konkursu.