Znamy Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej
W środę 20 listopada odbył się w Poznaniu finał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Do rywalizacji stanęło 10 uczestników, którzy walczyli o staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Wielkopolskiego Kucharza Roku.
Zwyciężyła Agnieszka Kata z Zepołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Wygrało danie: ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami / puree z pasternaku / puree z bakłażana /sos kasztanowy / chips z kaszy gryczanej /piklowana cebula/oliwa z natki. Na II miejscu uplasował się Aleks Rogacki z ZSG w Poznaniu z daniem: bakłażan faszerowany caponatą/ Baba ghanoush / arancchini z kaszy bulgur z grzybami / chutney jabłkowo-cebulowy. III miejsce przyznano Tomaszowi Jarmolskiemu z ZS Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej z daniem: warzywa korzenne z musem z bakłażana w cieście francuskim / kruche ciastko z kaszą pęczak i grzybami w towarzystwie sosu z rokitnika.
Konkurs oceniało jury w składzie:
Jakub Ignyś - Szef Kuchni Hotel Sheraton Poznań
Joanna Ochniak - organizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku
Andrzej Jakomulski - Szef Kuchni Subl?ma Restaurant
Krystian Szopka - Szef Kuchni The Kitchen Studio Kulinarne
Piotr Porada - Szef Kuchni Hotel Arłamów
Zbigniew Łęgowski z Hotelu Hampton by Hilton w Warszawie
Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji dania głównego wegetariańskiego z bakłażana i dowlnego rodzaju kaszy.
Serdecznie garatulujemy wszystkim uczestnikom!