
Zwycięzcy konkursu "Gęsina na imieninach"
We wtorek 30 października 2018. w poznańskim Hotelu Moderno szefowie kuchni walczyli o tytuł najlepszego dania z gęsi. Wszystko w ramach organizowanego po raz drugi już konkursu "Gęsina na imieninach" promującego to niedoceniane mięso.
Po całym dniu zmagań, w których udział wzieło 19 restauracji, prezentujących przystawkę oraz danie główne, poznalismy zwycięzców.
W kategorii przystawka:
I miejsce Restauracja Grodzka12
II miejsce Winestone
III miejsce - Republika Róż
W kategorii danie główne:
I miejsce - Hotel Moderno
II miejsce - Restauracja Grodzka12
III miejsce - Hotel Toscania
Królem gęsiny czyli uczestnikiem, który zdobył największą liczbę punktów za oba dania została Restauracja Grodzka12.
Dodajmy, że zespoły miały po 70 minut na przygotowanie dwóch dań i wyserwowanie ich na sześciu talerzach.
Organizatorami konkursu są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy oraz Hotel Moderno w Poznaniu.