Złote Widelce wręczone - Wielka Gala Konkursu Polska od kuchni

Złote Widelce wręczone - Wielka Gala Konkursu Polska od kuchni

27 kwietnia rozdano Złote Widelce podczas Wielkiej Gali konkursu "Polska od Kuchni". Nagrodzone zostały najlepsze restauracje w Polsce, firmy oferujące wysoką jakość produktów oraz wybitni szefowie kuchni.

  Statuetki "Złotego Widelca" wręczono w kategoriach kuchnia autorska, kuchnia polska, kuchnia śródziemnomorska, restauracja hotelowa, kuchnia europejska, kuchnia regionalna oraz restauracje domy weselne. Konkurs został zorganizowany przez fundację WIP(warto im pomóc) a całe wydarzenie przebiegało dzięki gospodarzom którymi byli AirPort Hotel Okęcie. Patronem merytorycznym było Stowarzyszenie Euro Taques Polska - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

 Podczas gali wręczono aż 52 statuetki. Nagroda Chefs Choice otrzymały firmy z sektora HoReCa, które oferują wysoką jakość swoich produktów a otrzymanie tej nagrody jest tego potwierdzeniem. Wyłoniono arcymistrzów sztuki kulinarnej - nagrodzeni w tej kategorii zostali:

Wiesław Bober - szef kuchni restauracji Wzorcownia,

Giancarlo Russo - organizator Arte Culinaria Italiana,

Yusuf Kaleshia - szef kuchni restauracja Curry King.

 

ZŁOTE WIDELCE WYRÓŻNIENIA SPEJALNE

SZEF KUCHNI ROKU 2023

Piotr Domański  RESTAURACJA HORIZON HOTEL HOLIDAY INNN, GDAŃSK   

SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE

Ireneusz Koniuszek  RESTAURACJA REFEKTARZ, ZAMEK RYN   

SZEF KUCHNI JUTRA

Mariusz Dąbała RESTAURACJA CARSKA, BIAŁOWIEŻA

IMPREZA KULINARNA ROKU 2022

,,SYLWESTER  KUCHARZY I SZEFÓW KUCHNI" STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH                                                                                                                                                  

FIRMA CATRINGOWA ROKU 2023 W POLSCE

 TOMKAJ GUSTO CATERING,  PRUSZKÓW

CATERING  DIETETYCZNY ROKU 2023

 ZDROWA 5  CATRING                                                  

CUKIERNIA i LODZIARNIA ROKU 2023 W POLSCE

CIASTKARNIA PASTICCERIA MIGNON, WARSZAWA 

 

RESTAURACJA RYBNA ROKU 2023 W POLSCE

RESTAURACJA RYBAŚKA, KOSZELEWY 

 

OGÓLNOPOLSKA AMBASADA DZICZYZNY

RESTAURACJA LIZAWKA , POZNAŃ

 

ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU

KUŹNIA SMAKÓW, ZŁOTY STOK

 

LODZIARNIA ROKU 2023 W POLSCE

LODY KOSMOS GALAKTYKA SMAKU, WARSZAWA

 

LAUREACI TOP MARKA ZŁOTEGO  WIDELCA

1. RESTAURACJA MIODOWA  KORONA HOTEL , OSTROŁEKA

2. RESTAURACJA ZAJAZD PLAN, WOLBÓRZ

3. RESTAURACJA MONTE CARLO, KIELCE   

 

LAUREACI ZŁOTYCH WIDELCÓW

KUCHNIA AUTORSKA  

RESTAURACJA SCORIA, BYDGOSZCZ

DioGo's  SEAFOOD, MEAT&WINE, WARSZAWA

 

KUCHNIA  POLSKA 

RESTARACJA PLACEK I SKÓRKA, BRZESZCZE

RESTAURACJA  LOFT, GOSTYŃ 

RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFFE, WARSZAWA  

RESTAURACJA  ALCHEMIK, TOMASZÓW MAZOWIECKI      

 

RESTAURACJA HOTELOWA

RESTAURACJA ZŁOTY GROŃ, ISTEBNA 

RESTAURACJA ADRIA, RUDA ŚLĄSKA                                   

RESTAURACJA BUKOVA, ISTEBNA

RESTAURACJA LUNA SOL, JÓZEFÓW  

RESTAURACJA PAŁAC WARLITY, OLSZTYNEK              

RESTAURACJA  MIODOWA, DZIERŻONIÓW                                

RESTAURACJA POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE,WARZAWA                     

RESTAURACJA BESKIDZKA 40, SZCZYRK                                           

RESTAURACJA ATRIUM, STARACHOWICE                                     

RESTAURACJA HOTEL DWÓR ELIZY, DŁUGOPOLE ZDRÓJ   

 

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

RESTAURACJA  ZIELONA GÓRKA, PABIANICE                                      

PIZZERIA BELLA NAPOLI SPAGHETTERIA  CRESCENZO ROSSI, WARSZAWA                        

TRATTORIA DOLCE VITA,  BYDGOSZCZ  

RESTURACJA MILANOVO, WARSZAWA

RESTAURACJA TAORMINA, OŚWIĘCIM

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI, TYCHY

RESTAURACJA DZIURKA OD KLUCZA, WARSZAWA 

 

KUCHNIA EUROPEJSKA

RESTAURACJA SZEROKA No. 9, TORUŃ

RESTAURACJA DOTYCHCZAS, TYCHY  

 

KUCHNIA REGIONALNA

RESTAURACJA ENKLAWA, BIAŁYSTOK

PYSZNE BISTRO  SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA PO ŚĄSIEDZKU, BISZTYNEK

RESTAURACJE DOMY WESELNE

SALA BANKIETOWA GRACJA, BĄDKOWO

 Jury wybrało podczas wydarzenia najlepszych z najlepszych a lista nagrodzonych jest bardzo długa z czego możemy się cieszyć, ponieważ jest to oznaką, że Polska gastronomia jest w dobrych rękach i cały czas się rozwija. Pozostaje wszystkim nagrodzonym pogratulować za ogrom ciężkiej pracy.