"Złoty Widelec": nagrodę odebrało 420 laureatów!

Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu "Polska od Kuchni" nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziesięciu  edycjach akcji nominowanych było ponad 3 800 restauracji, 1 119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca.

Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statuetki "Złotego Widelca" dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie.

Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych. Konkurs pozyskał 2 nowych Ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były  prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (FIC Polonia) oraz Marcin Soból Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska. Dodatkowo tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy: Krzysztof Szulborski, Robert Sowa oraz Kurt Scheller.

Podczas wydarzenia odczytano też wyniki nowego konkursu CHEF S CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI.To projekt w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii, przyznaje najlepszym firmom branży HORECA w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi. Ser BURESZTYN został pierwszym laureatem, a w tym roku obchodzi 20 lecie istnienia na polskim rynku.

Zasady konkursu

Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.

Nagrodzone "Złotym Widelcem" restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i  regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.

Laureaci:

SZEF KUCHNI ROKU 2022 W POLSCE                                                                                            

JACEK KEMPA  RESTAURACJA WOŁA WINA - WROCŁAW

ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU 2022  W POLSCE

RESTRO & WINEBAR OMATSU by TOMASZ SMOCZYK - ROPCZYCE

NAJLEPSZY STEK HOUSE W POLSCE W 2022 ROKU

RESTAURACJA STIXX - WARSZAWA

NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA W POLSCE 2022

RESTAURACJA CEGIELNIA - MISZEWO

NAJLEPSZA RESTAURACJA RYBNA W POLSCE

SARDYNKA USTECKA - USTKA

CATERING  DIETETYCZNY ROKU  2022 W POLSCE

BE DIET CATERING - WARSZAWA

PRODUKT CZEKOLADOWY ROKU

CZEKOLADKI  BĄ PRODUCENT Krzywa czekolada Krzysztof Polak - IWICZNA  

TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA

RESTAURACJA HOTELU "SULBIN" - GARWOLIN  

RESTAURACJA BESKIDZKA 40 - SZCZYRK 

BURSZTYNOWA BISTRO - WARSZAWA

RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK  TURTUFE - WARSZAWA

RESTAURACJA MONTE CARLO - KIELCE   

RESTAURACJA BEEF AND PEPER STEAK HOUSE - WARSZAWA

RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT & SPA - ISTEBNA

KUCHNIA AUTORSKA

RESTAURACJA  MEZE by TEO VAFIDIS & SONS - WARSZAWA

N 31 RESTAURANT & BAR - WARSZAWA

KATEGORIA RESTAURACJE HOTELOWE

RESTAURACJA HOTELU HOLIDAY INN GDAŃSK- CITY CENTRE - GDAŃSK

RESTAURACJA APARTAMENTY ZIELONY ZAKĄTEK - USTKA

RESTAURCJA  VANILLA SKY - KRAKÓW

RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL - OLSZEWO-BORKI

RESTAURACJA BAZAR 1838 - POZNAŃ

RESTAURACJA POLSKA W AIPORT HOTELU - WARSZAWA

RESTAURACJA PO NIDZIE - BUSKO- ZDRÓJ

RESTAURACJA DWÓR KALISZKI - KALISZKI

RESTAURACJA  FERULA  W Hotelu Bacówka Radawa & SPA**** - RADAWA

KATEGORIA DOMY WESELNE

RESTAURACJA GALA - LUBRANIEC

RESTAURACJA STARY KAMIONEK - KAMIONEK

KATEGORII BARY, BISTRO

RESTAURACJA WARSZAWKIE BISTRO - WARSZAWA

MOONLIGHT  COCKTAIL BAR - STARE BABICE 

ZACHODNIA KAWIARNIA BISTRO - BIAŁYSTOK

KATEGORIA KUCHNIA  ŚRÓDZIEMNOMORSKA  

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI - TYCHY

RESTAURACJA  SI - WARSZAWA

RISTORANTE SAN LORENZO - WARSZAWA

RISTORANTE PIZZERIA TAROMINA - OŚWIĘCIM

RESTAURACJA PECORINO  ITALIAN FOOD & WINE - ZABKI

RESTAURAJA ALBERO - KARPACZ

BUKOVA RESTAURACJA Z KLIMATEM W ISTEBNEJ - ISTEBNA

RESTAURACJA VILLA TOSCANA - NOWY TARG

RESTAURACJA VILLA TOSCANA - ZAKOPANE

KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA ROXX - WARSZAWA

RESTAURACJA   ZAJAZD PLAN - WOLBÓRZ  

KATEGORIA KUCHNIA POLSKA

RESTAURACJA IMPRSEJA - KROTOSZYN        

KUCHNIA REGIONALNA   

RESTAURACJA "WILLA POD KASZTANAMI" - PIWNICZNA 

KUCHNIA AZJATYCKA

CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA - PIASECZNO

MAGD-IWO KUTRA Spółka Komandytowa właściciel marki

RESTAURACJA THAISTREET - WARSZAWA

KATEGORIA  STEK HOUSE

RESTAURACJA JABLONA - POWIDZ 

Gratulujemy!