
Śniadanie, czyli jak zacząć dzień dobry
Lekkie i szybkie czy obfite i trwające znacznie dłużej niż kilka chwil? Śniadanie to posiłek pozwalający na szerokie rozpostarcie wachlarza produktów, z których można je przyrządzić, a co za tym idzie - dający gwarancję braku nudy na talerzu. Dobrze przygotowana karta śniadań każdemu pozwoli znaleźć pozycje odpowiednie dla siebie.
Kawa czy herbata? Pytanie pojawiające się w głowach wielu z nas, gdy tylko budzimy się, aby rozpocząć kolejny dzień. Co pobudza bowiem lepiej niż filiżanka zaparzonej ze świeżo zmielonych ziaren kawy albo mocna herbata, koniecznie z cytryną - zwłaszcza w okresie jesiennym? Czy jednak fundament naszej codzienności zbudowany na wspomnianych napojach pomoże przetrwać nam aż do wieczora? Wydaje się to niemożliwe, choć pewnie znaleźlibyśmy wśród osób dookoła takie, które dałyby radę. Tylko po co, skoro kawie lub herbacie towarzyszyć powinno odpowiednio zbilansowane śniadanie. Dla jednych lekkie, innym zaś zaserwowane w postaci znacznie bardziej obfitej, w formie kilku produktów zestawionych ze sobą, tworzących spójną całość. To, co najważniejsze w tym pierwszym - przez wielu uznawanym za najważniejszy - posiłku dnia, to odpowiednia dawka kalorii i witamin, które nie tylko dodadzą nam energii, ale także zapewnią prawidłowe funkcjonowanie organizmu w najbliższych godzinach. Ważne, aby śniadania, na które decydujemy się przed pracą bądź w jej trakcie, były różnorodne i kusiły nasze zmysły ekspozycją. Nie bez przyczyny mówi się, że oczy by jadły. Zróbmy więc wszystko, by propozycje śniadań w lokalach gastronomicznych pobudzały nie tylko wzrok, ale przyciągały także smakiem i wartościami odżywczymi znajdującymi się na talerzu.
Zatrzymać czas
Dlaczego warto zdecydować się na śniadanie w restauracji? Podstawowym argumentem przemawiającym za tym, że dzień należy rozpocząć od wizyty w lokalu gastronomicznym, jest celebracja pierwszego posiłku. Nawet najsmaczniejsze śniadanie przygotowane w domu nie może równać się z tym, jakie spotkać możemy na mieście. W dodatku zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Tego czasu, który tak pędzi, którego ciągle nam mało i który wiecznie ucieka. Odwiedzając restaurację czy lokal specjalizujący się w serwowaniu śniadań, pozwólmy sobie na chwilę wytchnienia. Zatrzymajmy się. Poświęćmy swój czas na śniadanie. Najlepiej w czyimś towarzystwie. Natomiast jeśli do lokalu nie może wybrać się z nami nikt z bliskich, nie martwmy się, gdyż na miejscu na pewno spotkamy osoby, które również przyszły same, ale dzięki temu nie będziemy spożywać śniadania w samotności. Poczucie bliskości, zacieśnianie więzi - to elementy spajające gości restauracji, którzy prawdopodobnie pojawiając się coraz częściej w lokalu o podobnej porze, zaczną czuć się jak w domu, a śniadanie czy lunch stanie się dla nich koniecznym fragmentem planu dnia. Wytworzenie tej więzi to zadanie, przed którym stają restauratorzy. Po pierwsze - lokal musi stwarzać przyjazną atmosferę. Po drugie - restauracja obroni się tylko wtedy, gdy jakość serwowanych dań będzie na naprawdę wysokim poziomie. Skoro zarządcy lokali chcą to osiągnąć, muszą zacząć od początku, a w przypadku gastronomii oraz gości początkiem jest właśnie śniadanie i to do sporządzenia jego szerokiej oferty należy się przyłożyć.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<